Vroege Vogels

Oogkleur van de uil

  •  
06-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
7548 keer bekeken
  •  
compilatie-uilen.jpg
Uilen staan bekend als nachtjagers. Toch jagen niet alle uilen uitsluitend in het donker. Hoe kun je aan de ogen van een uil nu zien of hij alleen 's nachts, of ook overdag of in de schemering, jaagt? Daar is een handig ezelsbruggetje voor.
Oogkleur
In Nederland komen uilen voor met zwarte ogen, oranje ogen en gele ogen. Uilen met zwarte ogen, zoals de bosuil en de kerkuil, zijn pure nachtjagers. Soorten die oranje ogen hebben, zoals de oehoe en de ransuil, jagen ook in de schemering, dus met zonsopgang of zonsondergang. Uilen met een gele iris, zoals steenuil, velduil en ook de sperweruil, zijn voor een groot deel ook overdag actief.
Uitzonderingen
Je kunt dus over het algemeen zeggen: hoe lichter de ogen van de uil, hoe lichter het is op het tijdstip waarop hij jaagt. Maar in de natuur zijn altijd uitzonderingen te vinden. Zo heeft de ruigpootuil lichtgele/witte ogen. Toch staat hij bekend als uitgesproken nachtjager.
Vaak wordt aangenomen dat de oogkleur bij uilen ook iets te maken heeft met het gezichtsvermogen. Maar hier is geen bewijs voor. 
Foto’s: zwarte ogen bij de kerkuil (door tinyvdmeer), oranje ogen bij de ransuil (door PetervZ) en gele ogen bij de velduil (door RuudSharp)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.