Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start eind augustus opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Oog voor wilde bijen

25 jul 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Pluimvoetbij-HK-5 (1)

© Fotograaf: Huib Koel

Je kunt ze zomaar tussen de tegels van een stationsplein tegenkomen: pluimvoetbijen. Op het stationsplein van Hillegom telde bijenliefhebber Huib Koel in 2015 ruim 300 nesten. Totdat het plein op de schop ging..

Molshoopjes

Inmiddels, een jaar na de werkzaamheden, zie je op veel plaatsen weer minuscule molshoopjes tussen de tegels. De kolonie heeft het werk dus wel overleefd. "Maar het had nog een stuk beter gekund", zegt Huib Koel. "Wilde bijen hebben het over het algemeen moeilijk, dus met een klein beetje moeiten kun je rekening houden met deze dieren."

Niet klepelen!

Plantenkenner Kees Langeveld vindt ook dat gemeenten bij het werk meer rekening kunnen houden met wilde bijen. "Deze pluimvoetbijen houden bijvoorbeeld van composieten. Door deze planten in bermen te laten groeien, en ze vooral niet tijdens de bloeiperiode weg te klepelen, zijn wilde bijen eenvoudig te helpen."

Bewustwording

Zoals de meeste bezoekers van het station in Hillegom geen idee hebben wat er tussen de tegels leeft, zo hebben veel gemeenten dat waarschijnlijk ook niet. Koel en Langeveld houden dan ook een pleidooi onder insectenkenners om de aanwezigheid van bijenkolonies zoals op het stationsplein in Hillegom breder bekend te maken.  
(foto pluimvoetbij: Huib Koel) 
Huib Koel Kees Langeveld Hillegom Station

© Rob Buiter

Meer over:

bijen, bij

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar