Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onzekerheid over toekomst Amazone na veto's Dilma

  •  
29-05-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Regenwoudd.jpg
De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft vrijdag een gedeeltelijk veto uitgesproken over de controversiële boswet. Zij verwerpt 12 van de 84 onderdelen uit de wetsherziening die voorziet in grootschalige ontbossing in de Amazone en daarbuiten. Met haar besluit voorkomt zij invoering van enkele desastreuze wetsartikelen. Maar zij negeert ook de massale roep van de Brazilianen en rest van de wereld om een volledig veto, met als gevolg dat de bescherming van het regenwoud wordt afgezwakt.
Aanpassingen
De exacte betekenis van het besluit wordt volgende week duidelijk, als de teksten openbaar worden. Naast de veto’s eist Rousseff ruim dertig aanpassingen van de boswet. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is teleurgesteld dat de president het niet heeft aangedurfd om de wet volledig van tafel te vegen. Nu dreigt nog altijd een aanzienlijke aantasting van het regenwoud voor landbouw en veeteelt. Toch zijn er ook lichtpuntjes. Rousseff voorkomt onder meer kaalkap van rivieroevers en amnestie voor illegale houtkap in het verleden. De amendementen bieden bovendien nieuwe kansen om de boswet te verbeteren.
Onzekere tijd
,,Rousseff heeft deels gehoor gegeven aan de enorme nationale en internationale druk om de nieuwe boswet aan te passen’’, aldus WNF-directeur Johan van de Gronden. ,,Zij heeft de meest ongehoorde onderdelen geschrapt. Maar het wetsvoorstel staat nog overeind. Er breekt nu weer een maandenlange politieke en juridische strijd uit over de amentemdenten. Dat betekent opnieuw onzekerheid over de toekomst van het Braziliaanse regenwoud. Het WNF blijft zich samen met andere natuurbeschermingsorganisaties keihard inzetten om deze wet ten goede te keren.’’  
Uitbreiding
De boswet regelt al sinds 1965 de bescherming van het Braziliaans regenwoud en wordt wereldwijd beschouwd als vooruitstrevend. Zeker het afgelopen decennium gold de regelgeving als voorbeeld dat een land economisch kan groeien en tegelijk zijn natuurlijke rijkdommen kan beschermen. De wet is echter een doorn in het oog van grootgrondbezitters en landbouwbedrijven die grote delen natuur in hun bezit moeten beschermen. Zij claimen dat massale boskap noodzakelijk is voor uitbreiding van landbouw en veeteelt. Dat argument houdt geen stand. In Brazilië liggen enorme stukken landbouwgrond braak. Daarnaast kan de landbouw veel efficiënter en duurzamer werken. Grootschalige ontbossing zorgt vooral voor kortetermijnwinsten voor een selecte groep.  
Agrarische lobby
Aangejaagd door de machtige agrarische lobby is de herziening van de boswet in hoog tempo door de Braziliaanse volksvertegenwoordigingen geloodst. In de aanvankelijke opzet zou die leiden tot verwoesting van regenwoud ter grootte van Duitsland, Oostenrijk en Italië samen. Dat kan grote problemen veroorzaken voor bijvoorbeeld de waterhuishouding waar vele miljoenen Brazilianen van afhankelijk zijn. Door het grootschalig platbranden van bos dreigen ook enorme hoeveelheden broeikasgassen vrij te komen die de opwarming van de aarde versnellen. Het is afwachten in hoeverre die gevolgen door de veto's en amendementen nu worden voorkomen.
Rio+20
President Rousseff nam haar besluit tot een gedeeltelijk veto tegen de achtergrond van de Rio+20-top van de Verenigde Naties die eind juni in Brazilië wordt gehouden. Die belangrijke bijeenkomst zou de reputatie van het land moeten vestigen als voorvechter van natuurbescherming, en behoud van het regenwoud in het bijzonder. Met haar veto lijkt Rousseff dat imago enigszins weten te redden.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor