Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Onze nationale vogel is terug: de grutto

8 apr 2021
  •  
leestijd 1 minuten
mmm

© Fotograaf: Rob Kortekaas

Heb jij de spectaculaire baltsvluchten van de grutto al gezien? Ze vliegen al roepend rondjes en duiken dan midden in hun territorium. ‘Gruttooo gruttooo!’ klinkt het dan in de velden: ze roepen hun eigen naam. Deze prachtige vogel is door het Nederlandse publiek verkozen tot nationale vogel.

Dit moet je weten over de grutto:

Aantal eieren: meestal 3-4
Broedduur: 22-24 dagen
Dieet volwassen grutto: wormen en larven
Dieet jonge grutto: insecten
hz

© Fotograaf: jpkoster

Wereldreizigers

De grutto’s zijn weer terug van hun ongelooflijke reis uit hun overwinteringsgebieden in Afrika. Ze zijn ontzettend goede vliegers, want ze kunnen duizenden kilometers non-stop vliegen met een gemiddelde snelheid van bijna 80 km/u! Nederland is in het voorjaar de populairste bestemming voor de Europese grutto. 80% van hen broedt hier.
mms

© Fotograaf: AnnaToosvandenHeuvel

Red de grutto!

Het gaat helaas niet goed met de grutto’s in ons land. De aantallen gaan al jaren achteruit. Gelukkig zijn er veel initiatieven om de grutto te beschermen. In onderstaande video gaat Menno heel voorzichtig op zoek naar kleine gruttokuikens in kruidenrijke weilanden. Ze verstoppen zich goed en je wilt er niet op gaan staan!
Met dank aan Nature Today

Filmer Instagrambeelden: E. Gibcus

Meer over:

grutto

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar