Vroege Vogels

‘Onze biologische producten zijn te duur in de supermarkt’

theme-icon
Duurzaam leven
  •    •  
13-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1508 keer bekeken
  •  
Aardappels_Christer.jpg

© Fotograaf: Christer

Biologische boeren zijn de torenhoge prijzen voor hun eigen producten zat. Volgens Biohuis, de belangenorganisatie voor biologische boeren, zijn de prijsverschillen tussen biologisch en niet-biologisch te groot, meldt het AD.

Hogere kosten, maar niet zoveel

Pepermunt? Het bezoek kijkt akkerbouwer Ronald Hoogendijk vragend aan. Met een rode heftruck is hij net bezig om grote kisten aardappelen en uien te verplaatsen. "De geur komt van de pepermuntolie’’, zegt Hoogendijk. "Onze manier om de aardappelen vers te houden.’’

Want Hoogendijk kan het niet met chemische bestrijdingsmiddelen op deze biologische boerderij, die hij runt met een compagnon en zijn oom Jaap Korteweg, naast akkerbouwer ook oprichter van de Vegetarische Slager. Tegen ziekten, plagen of onkruiden gebruiken ze geen chemische bestrijdingsmiddelen. Op deze biologische boerderij in West-Brabant gebeurt alles zonder chemicaliën of kunstmest, precies volgens de regels van de biologische landbouw.

Biologische producten

En ja, dat betekent dat de producten wat duurder worden. Ze moeten meer onkruid wieden, en de opbrengsten zijn wat lager. Maar de prijsverschillen die ze vervolgens in de supermarkt zien, kunnen ze niet thuisbrengen. Biohuis roept supermarkten op om de marge voor biologische producten gelijk te trekken met die voor niet-biologische producten.

Bron: ANP

Thema's:

theme-icon
Duurzaam leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Hannitsko
Hannitsko22 mrt. 2023 - 13:46

Schandalig, die supermarkten maken overal misbruik van, en de prijzen blijven maar stijgen.

ohagenaar
ohagenaar15 mrt. 2023 - 20:26

Wij kopen tegenwoordig rechtstreeks van een kleine betrouwbare tuinder. We eten al 35 jaar uitsluitend biologische producten. Ook op die zg boerenmarkten zijn de producten vaak te duur, ook worden er producten verkocht die uit verre landen zijn geïmporteerd waar de levensomstandigheden van de eigen inwoners te vragen overlaten.