Onvrede over WTO-uitspraak over genproducten
• 08-02-2006
• leestijd 2 minuten
De WTO-uitspraak dat EU-landen geen genetisch aangepaste producten meer mogen weren, stuit op onvrede. ,,Hier zijn we bepaald niet blij mee'', reageerde GroenLinks-Europarlementslid Kathalijne Buitenweg woensdag.
,,Als driekwart van de bevolking geen genvoeding op zijn bord wil, moet de overheid maatregelen kunnen nemen'', aldus Buitenweg, die de uitspraak reden vindt om de 'duistere achterkamers' van de wereldhandelsorganisatie WTO grondig te hervormen.
Ook CDA'er Albert Jan Maat is zeer teleurgesteld. ,,De discussie in Europa is nog lang niet afgerond'', stelt de landbouwspecialist. ,,We hebben nog geen zekerheid over kruisbestuiving van genetisch aangepaste planten met andere soorten. Helaas treedt de Europese Commissie hier ontstellend zwak op.''
PvdA-Europarlementslid Dorette Corbey vindt dat Europa hoger beroep moet indienen. Ze vindt dat de Europese Unie desnoods het confict moet aangaan met de Verenigde Staten als die ruimere toegang komen eisen voor genproducten.
VVD'er Jules Maaten vindt de uitspraak juist wel een goede zaak. De VVD was altijd al tegen een zogeheten moratorium op genvoeding ,,We moeten dit soort technieken juist meer ontwikkelen, als we willen dat Europa minder achterop gaat lopen op technologisch en economisch gebied. We hebben nog een inhaalslag te maken.''
De WTO oordeelde dinsdagavond dat importverboden van genetisch aangepaste producten strijdig zijn met de regels voor wereldhandel. Enkele EU-landen hebben zulke verboden: Oostenrijk en Griekenland zijn de bekendste. De EU zelf hanteerde tot 2004 een importstop. Sindsdien laat de EU mondjesmaat nieuwe varianten toe, na grondig wetenschappelijk onderzoek.
De VS, die de zaak bij de WTO hadden aangespannen, reageerden zeer verheugd. ,,De uitspraak is een mijlpaal. We zijn nog niet aan het einde van de weg'', aldus een Amerikaanse diplomaat. In de VS is gentechniek wijdverbreid. Amerika hoopt nu op veel vrijere toegang in EU voor haar biotechbedrijven en boeren.
De Europese Commissie reageerde woensdag sussend op de uitspraak. Een topambtenaar noemde de uitspraak ,,op het eerste gezicht gemengd negatief en positief voor de EU''. Hij stelde dat de uitspraak geen effect heeft op de huidige regels. Of de VS eventueel schadeclaims kunnen indienen tegen EU-landen met importverboden, vond de ambtenaar te technisch om te beantwoorden.
Bron: ANP