Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Onverwachte natuur: zaailingen volgen eigen plan

31 okt 2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Zaailing Utrecht

© Hans van Lunteren

Bomen in de stad zijn eigenlijk altijd aangeplant. Ze maken deel uit van een strak ingerichte omgeving, waar weinig plaats is voor spontane groei en bloei. Zaailingen trekken zich niets aan van deze regels. Volgens eigen plan groeien ze op willekeurige plekken. Zo belanden ze per toeval in de structuur van de stad.
Voor landschapsarchitect Hans van Lunteren vertegenwoordigen deze zaailingen een prachtige aanvulling voor het groen in de stad. Ze laten je de oerkracht van de natuur weer even voelen.
Veel zaailingen groeien op slecht onderhouden gebied in de stad. Vaak ogen deze plekken wat verwaarloosd, omdat er vaak ook vuil en afval in terecht komt. De zaailing wordt daardoor geassocieerd met een vuile plek en krijgt een slecht imago. Maar Hans van Lunteren denkt dat ze een mooie toevoeging zijn in de stedelijke omgeving. “En misschien moet je dan hier en daar wat snoeien en opruimen, maar dan kan het een fantastische plek zijn.”

Meer over:

zaailing

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar