Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Onverwachte Natuur: uniek mos naast staalfabriek

  •  
24-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tata 1
Onder de rook van de hoogovens van Tata Steel in IJmuiden groeien bijzondere mossoorten. Een van deze mossen is het kalkpurpersteeltje. Het gesmolten steenafval uit de hoogovens creëert een ideaal leefgebied voor dit mos.
Het kalkpurpersteeltje kwam vroeger veel voor op kalkstenen muren bedekt met een laagje aarde. Daar is het in de winter vochtig, en in de zomer juist heel droog. Het kalkpurpersteeltje heeft zich goed aangepast aan deze wisselende omstandigheid. Dergelijke muurtjes vind je tegenwoordig echter niet veel meer en daardoor is het mos heel zeldzaam geworden in West-Europa. Verrassend genoeg vinden we het op het terrein van staalgigant Tata Steel, waar het mosje profiteert van kalk en hoogovenslakken, bijproducten van de winning van metaal. Het laagje aarde over deze harde ondergrond is het ideale plekje voor het kalkpurpersteeltje.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.