Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Onverwachte natuur: hagedissen op militair terrein

  •  
10-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ON Zandhagedis
De Leusderheide bij Amersfoort wordt voortdurend omgeploegd door militaire rupsvoertuigen. Juist daardoor herbergt dit oefenterrein de grootste populatie hagedissen van ons land.
Volgens biologen van het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra zitten op de Leusderheide zo'n 24 duizend zandhagedissen. En het is mede dankzij de activiteiten van de landmacht dat het hier zo goed gaat met dit reptiel. Hun ideale biotoop is namelijk omgewoelde grond, en daaraan is hier geen gebrek, dankzij de stuurmanskunsten van de militairen met hun zware materieel. Vooral op de overgang van paden en het groen liggen de zandhagedissen zich op te warmen in de zon. Bij onraad schieten ze snel weg in de lage begroeiing.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.