Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Onverwachte Natuur: de mooiste zaailing van Utrecht

14 nov 2016
  •  
leestijd 1 minuut
montage zaailingen  deel 2_frame_722
Een zaailing vormt een stukje onverwachte natuur in de stad. Per toeval is een zaadje tussen de bebouwing terechtgekomen en uitgegroeid tot een volwaardige plant. Zo staat er aan een singel in Utrecht een wel heel bijzondere zaailing: een prachtige appelboom.
De boom is waarschijnlijk gegroeid uit een achteloos weggegooid klokhuis. Een klokhuis ontkiemt niet zo vaak: slechts een of twee procent van alle klokhuizen komen op als appelboom. Extra speciaal dus dat er op een muur een appeldragende boom is gegroeid.
Volgens landschapsarchitect Hans van Lunteren bestaat de mens uit een creatief en een rationeel deel. Het rationele deel wordt in de planmatige stedelijke omgeving continu aangesproken, maar de zaailingen activeren juist het creatieve deel van de mens. Zonder zaailingen zou dit creatieve onderbelicht blijven.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.