Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ontwikkeling milieumaatregelen positief, maar te langzaam

  •  
18-05-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_135639.jpg
Voor veel milieudossiers wijst de trend de goede kant op. Maar in een groot aantal gevallen is het tempo van milieuverbetering te laag om met het huidige beleid de doelen te realiseren. Een belangrijke uitzondering is het Kyoto-doel. Dit blijkt uit de MNP-publicatie Realisatie Milieudoelen – Voortgangsrapport 2007, die vandaag verschijnt.
De kans dat het Kyoto-doel wordt gehaald, is flink toegenomen. Een belangrijke reden hiervoor is dat Brussel een lager emissieplafond heeft toegekend aan de CO2-handelende bedrijven, dan waar vorig jaar nog van werd uitgegaan. De verwachting is dat bedrijven daardoor meer emissierechten in het buitenland zullen inkopen. En die rechten tellen mee om aan ‘Kyoto’ te voldoen. Als ook de overheid er in slaagt om de beoogde 100 Mton emissiereductie in het kader van het Clean Development Mechanism (CDM) en Joint Implementation (JI) in het buitenland aan te kopen, wordt het Kyoto-doel waarschijnlijk gehaald. Daar zit wel een addertje onder het gras, want al bijna twee jaar is er nauwelijks meer voortgang in het aankopen van emissiereductie in het buitenland, terwijl nog bijna de helft moet worden aangekocht .
Verder blijkt uit het rapport dat de waterkwaliteit sinds 1990 nauwelijks is verbeterd; eutrofiëring staat in veel wateren een goede ecologische kwaliteit in de weg. De stikstofdepositie is de laatste 15 jaar wel gedaald, maar in veel natuurgebieden is deze nog te hoog om natuurdoelen te kunnen realiseren. En in de leefomgeving wordt het aantal lucht- en geluidknelpunten weliswaar teruggedrongen, maar niet volledig opgelost.
De beoordeling over het al dan niet halen van milieudoelen, is gebaseerd op het vastgestelde beleid. Vorig jaar kondigde VROM in de Toekomst Agenda Milieu nieuw beleid aan, om de milieudoelen dichterbij te brengen. Deze maatregelen zijn in dit rapport alleen meegenomen voor zover ze nu daadwerkelijk zijn geïmplementeerd.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.