Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ontevredenheid over verdeling geld natuurbeheer

  •  
14-10-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld.jpg
De provincie Noord-Holland is niet tevreden met de verdeling van het geld voor natuurbeheer onder de provincies. Het Interprovinciaal Overleg (IPO) is daarvoor sinds 2007 verantwoordelijk, terwijl dat voorheen een taak was van de rijksoverheid. ,,Er zit iets scheef in de verhoudingen'', aldus een woordvoerster van de provincie.
In 2006 heeft het ministerie voor Landbouw, Natuur en Visserij een verdeelsleutel onder de provincies berekend voor beheer van bestaande natuurgebieden en nog te verwerven, nieuwe natuurgebieden. Noord-Holland heeft in de tweede helft van dat jaar veel nieuwe hectares natuurgebied verworven en afspraken gemaakt over het particulier beheer hiervan.
De verdeelsleutel stond toen echter al vast voor de periode van 2007 tot 2013, waardoor Noord-Holland en daarmee boeren en particuliere natuurbeheerders nu geld tekortkomen. De provincie Noord-Holland kende die verdeelsleutel.
Gedeputeerde Bart Heller zegt dat Noord-Holland probeert de afspraken over de verdeling van het geld open te breken. Andere provincies zijn daar niet voor in. In 2010 wordt de zaak tussentijds geëvalueerd en dan gaat Noord-Holland het probleem weer aankaarten. Vorig jaar heeft de provincie al 5,5 miljoen eigen geld voorgeschoten voor natuurbeheer.
Bestuurslid Jan Kuiper van Landschap Noord-Holland vindt dat er veel te weinig geld beschikbaar is voor het beheer van nieuwe natuurgebieden. Zijn organisatie komt daardoor in de problemen. Ook bij de afdeling Noord-Holland van Natuurmonumenten is men niet blij met de verdeling van het geld. ,,Maar wij komen daardoor niet in de problemen, omdat we het geld voorfinancieren.''
Bron ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.