Vroege Vogels

Ontdek je eigen mooiste omgeving

  •  
14-02-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_166014.jpg
Alterra (onderzoeksinstituut voor de groene ruimte) heeft de website www.daarmoetikzijn.nl gelanceerd. Hiermee kunnen internetgebruikers in drie stappen hun mooiste landschap in Nederland ontdekken: hun ideale gebied voor een dagje uit, voor een vakantie of zelfs om naar te verhuizen. Dit gebeurt met behulp van unieke geografische databestanden. Een dergelijke website bestaat nog niet in Nederland.
Op basis van zelf opgegeven voorkeuren wordt een kaart gemaakt waarop te zien valt waar het Nederlandse landschap het best met de aangegeven wensen overeenkomt. Het kaartje kan worden ingezoomd en er kunnen plaatsnamen en postcodes worden opgevraagd. Zo weet de bezoeker precies waar hij heen moet. Dit levert soms interessante gebieden op, waar je niet zo snel aan denkt.
Het persoonlijke kaartje wordt gemaakt op basis van 15 kenmerken van het landschap. Voor deze kenmerken kan de gebruiker aangeven hoeveel ervan aanwezig moet zijn in zijn ideale landschap. De website berekent aan de hand van objectieve geo-informatie een persoonlijk kaartje. Daarop kan hij of zij zien waar Nederland het meest aantrekkelijk is om te fietsen, te wandelen of te wonen. Aan de basis van de website liggen bestanden die zijn afgeleid van bestanden van de Topografische dienst, RIVM, CBS, Rijksdienst voor Monumentenzorg en Alterra zelf. Naast het vinden van de ideale omgeving, kan de website ook gebruikt worden om bijvoorbeeld een stille omgeving te vinden of het gebied met de meeste bezienswaardigheden. De website kan ook gebruikt worden om in de herfst de gebieden te vinden met bloeiende heide.
Voor de berekeningen is Nederland ingedeeld in ongeveer 150.000 hokken van 500 bij 500 meter. Voor elk hok is berekend hoeveel van elk kenmerk binnen een straal van 5 km aanwezig is. Uitgaande van de vele instellingsmogelijkheden die de gebruiker heeft zijn er honderden miljoenen unieke kaartjes mogelijk.
De website is niet alleen voor consumenten interessant. Er zit ook een wetenschappelijk doel achter. Als veel mensen de site bezoeken, krijgt Alterra waardevolle data omtrent de wensen van "de Nederlanders". Deze data kunnen worden gebruikt bij onderzoek naar recreatie en landschapsbeleving. De website is gebouwd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het ministerie hoopt hiermee tevens het plattelandstoerisme te bevorderen.
Bron: Alterrra

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.