Ontbossing van Amazone gaat drie keer sneller dan vorig jaar
• 01-10-2008
• leestijd 2 minuten
Het tempo waarmee de Braziliaanse Amazone verdwijnt, gaat drie keer sneller dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Braziliaanse onderzoeksinstituut voor milieu en ruimtelijke ordening (INPE). Satellietbeelden van het instituut wijzen uit dat in de maand augustus 756 km² bos werd gekapt. Dat is een gebied ter grootte van de helft van de provincie Utrecht. In dezelfde maand vorig jaar werd 'slechts' 230 km² ontbost.
Tussen juli 2007 en augustus 2008 ging in totaal 8673 km² tropisch regenwoud verloren. Dat is een stijging van 83% ten opzichte van het jaar daarvoor.
Volgens de Braziliaanse minister van Milieu, Carlos Minc, zijn de torenhoge ontbossingscijfers een gevolg van de naderende verkiezingen. Gouverneurs van divers Braziliaanse deelstaten knijpen volgens Minc in de strijd om stemmen te winnen een oogje dicht als het gaat om illegale houtkap.
Directeur Johan van de Gronden van het Wereld Natuur Fonds noemt de situatie in de Amazone ‘kritiek’. ,,Dit grootste regenwoud op aarde is één van de grootste zoetwaterreservoirs van onze planeet, bepalend voor de wereldwijde regulering van ons klimaat en één van de soortenrijkste gebieden op.
De Braziliaanse overheid heeft inmiddels een scala aan maatregelen afgekondigd om de ontbossing in de Amazone een halt toe te roepen. Zo worden meer agenten opgeleid om te controleren op illegale houtkap, krijgen meer gebieden een beschermde status en gaan de verschillende ministeries waaronder de Amazone valt, beter samenwerken. Daarnaast volgt een keiharde aanpak van de vaak illegale boerenbedrijven, die bos kappen om er vee te laten grazen. Ook is een lijst openbaar gemaakt met daarop de namen van de honderd belangrijkste organisaties en individuen verantwoordelijk voor de ontbossing in Brazilië.
Het WNF is blij met het voornemen van de Braziliaanse overheid om de Amazone beter te beschermen, maar maant Brazilië om ook écht werk te maken van invoering van de maatregelen en toe te zien op naleving daarvan. Van de Gronden: ,,De tijd van mooie plannenmakerij is nu echt voorbij. We staan op een keerpunt. Binnenkort hebben we zoveel van de Amazone vernield dat dit ecosysteem zichzelf niet meer kan herstellen.’’