Vroege Vogels

Onrust wordt paard fataal in Oostvaardersveld

  •  
14-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
konik

© Fotograaf: ansbissels

In het Oostvaardersveld bij de Oostvaardersplassen is een drachtige merrie overleden na onrust over haar toestand. Omstanders kwamen dichtbij en bleven lang hangen, ondanks verzoeken om weg te gaan. Het dier is in het water beland en verdronken, zegt een woordvoerster van Staatsbosbeheer na een bericht van Omroep Flevoland.

Niet met rust gelaten

De onrust ontstond woensdagavond toen passanten zagen dat de merrie een wond op de flank had. De boswachter van Staatsbosbeheer oordeelde dat de wond niet diep was en vanzelf zou genezen. Maar een dierenarts kwam uiteindelijk toch kijken en heeft de wond gehecht. Hij spoorde de omstanders aan weg te gaan zodat het paard in alle rust kon bevallen, maar er bleven toch mensen omheen staan die ook nog gingen filmen. “Ongetwijfeld hadden ze de beste bedoelingen, maar dat gaf wel onrust”, aldus een woordvoerster van Staatsbosbeheer.

Verdronken

Volgens de dierenarts is de merrie door het donker, het filmen en de mensen gedesoriënteerd geraakt en daardoor in het water terecht gekomen. De bevalling was intussen begonnen, maar het paard verdronk voor het veulen was geboren. De woordvoerster spreekt van “een noodlottig ongeval”.

Besluit over Oostvaardersplassen

De provincie Flevoland neemt volgende maand een besluit over de grote grazers in de Oostvaardersplassen. Afgelopen winter gingen ruim 3200 dieren dood, wat leidde tot soms heftige protesten. Actievoerders vonden dat de grazers hadden moeten worden bijgevoerd, maar het staande beleid is om zo min mogelijk in te grijpen. De commissie-Van Geel adviseerde in april om het aantal grote grazers in het gebied drastisch te reduceren.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

trudie roeten
trudie roeten11 jul. 2018 - 21:16

Stelletje onrustzaaiers. En met al hun zieligheid zou ik wel eens willen weten wat ze elke dag op hun bord hebben.

1 Reactie
klaproos
klaproos12 jul. 2018 - 9:05

uit onderzoek is gebleken  dat  het  paard geëuthanaseerd is...  sorry  trudie je bent té voorbarig  met  roepen :-(

Robert56
Robert5615 jun. 2018 - 16:15

Wanneer wordt er eens een keer flink geverbaliseerd bij die zelf benoemde dierenbeschermers. Met hun handelen steeds in de OVP wordt het gewoon een chaos en ellende voor de dieren.Laat die dieren daar gewoon met rust. En SBB kunnen jullie eindelijk eens overgaan tot handelend optreden?

1 Reactie
klaproos
klaproos12 jul. 2018 - 9:08

Robert, ik denk dat  jij niet gezien hebt hóe erg  de dieren er aan toe zijn,  en  roep niet dat het natuur is, want  dat  IS geen natuur waar  hekken omheen  staan, Nederland heeft geen  natuur op die manier, we hebben zorgplicht, óók Staatsbosbeheer de zich  boven alles verheven voelt :-( laat de dieren met  rust??  dan verhongeren ze allemaal,  of gaan ze zoals nu een langzame vergiftigings dood tegemoet met het  jacobskruiskruid, want er staat namelijk niks anders om te eten :-( het is om te huilen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.