Vroege Vogels

'Onkruidtrekker' vrijgesproken van baldadigheid

  •  
25-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1391 keer bekeken
  •  
rozen-in-alle-soorten-en-kleuren_64a725898a7ef_large

© Fotograaf ac. Clewits

De kantonrechter van de rechtbank in Roermond heeft donderdag een 28-jarige man uit Swalmen vrijgesproken van baldadigheid. Agenten betrapten de man op 21 augustus 2022 "op heterdaad" bij het uittrekken van 'onkruid' in een parkje in de straat waar hij woont. Hij kreeg wegens "baldadigheid" een boete van 250 euro, maar stapte naar de rechter omdat hij de gang van zaken "absurd" noemt. De kantonrechter zag in het 'onkruid' trekken geen baldadigheid en sprak de man vrij.

Groenstrook

De agenten schreven in hun politierapport gezien te hebben dat de verdachte een plant uit een groenstrook trok. De rechter las de politieverklaring voor: "Hierdoor ontstond er nadeel voor de plant, aangezien deze niet meer de grondstoffen tot zich kon nemen nu de wortels zich niet meer in de grond bevonden. Ook ontstond hierdoor nadeel voor het plantsoen, aangezien het er niet meer netjes en ordelijk uitzag nu er één plant tussenuit was getrokken."

Onkruid of niet?

Advocaat Melissa Uslu liet de rechter een foto zien, waaruit blijkt dat uitgetrokken plant verschilde van overige beplanting en volgens haar duidelijk onkruid was. "Het was een ander verhaal als cliënt een rozenstruik had uitgetrokken. Iemand die onkruid verwijdert, en daarvoor wordt beboet... Als dit baldadig is, dan zijn alle vuilnismannen baldadig, evenals plantsoenwerkers. Deze man verdient een lintje van de koning, en geen boete", aldus Uslu, die om vrijspraak vroeg.

Om welke soort plant het gaat is onbekend. Elke plant die op een ongewenste plek groeit wordt beschouwd als 'onkruid'. De term is subjectief en wordt vooral gebruikt door hoveniers, groenbeheerders en landbouwers, maar ook door verzorgers van een siertuin.

Asociaal gedrag

Het Openbaar Ministerie (OM) sprak van een lacherige sfeer in de zittingzaal, maar zei dat het om meer ging dan alleen het trekken van een stukje onkruid uit een plantsoen. Volgens het OM "is het niet de bedoeling dat Jan en alleman planten uit een perkje gaan trekken", aldus de officier van justitie. Het is volgens haar asociaal gedrag.

Omdat de verdachte geen strafblad heeft eiste de officier in plaats van een geldboete schuldigverklaring zonder straf. Volgens het OM heeft de man nadeel aan de plant aangericht, wat strafbaar is, maar de rechter ging daar niet in mee.

Bron: ANP

Meer over:

onkruid
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.