Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Ongrijpbare Amerikaanse rivierkreeft

19 nov 2018
  •  
leestijd 2 minuten
rivierkreeft
De Amerikaanse rivierkreeft is een relatieve nieuwkomer in Nederland. In hoog tempo hebben de kreeften zich over de Nederlandse wateren verspreid, waar ze zich nogal bruut gedragen. Waterschappen worstelen met wat ze moeten doen tegen deze invasieve exoot. Het is namelijk bijzonder lastig om de kreeften weg te vangen.

Verspreiding

Oorspronkelijk is de rivierkreeft afkomstig uit Noord-Amerika. De rivierkreeften zijn op vrij grote schaal geïmporteerd voor consumptie of voor in tuinvijvers en aquaria. De dieren zijn vervolgens ontsnapt of uitgezet. Daarnaast hebben de rivierkreeften zich verder verspreid met het verplaatsen van bagger. De rivierkreeften kunnen ook kilometers over land lopen, zodat ze ook terecht kunnen komen in wateren die niet zijn verbonden met het huidige verspreidingsgebied.

Schade

De Amerikaanse rivierkreeft kan schade toebrengen aan water-ecosystemen. Het zijn alleseters die bijna alles kapot knippen wat er voor hun scharen komt. Verder verzakken oevers omdat de kreeft er holen in graaft. In Nederland is er nog geen verband gevonden tussen de achteruitgang van waterplanten in natuurgebieden en de opkomst van de rivierkreeft. Dit wordt nu onderzocht. De Amerikaanse rivierkreeft houdt van troebel en voedselrijk water, een situatie die waterschappen juist tegen willen gaan omdat dit de waterplanten verstikt. De rivierkreeften zorgen voor extra vertroebeling van het water door het constant omwoelen van de bodem.

Kinderen onder de staart

Om het water van natuurgebieden zoals Botshol weer helder te maken, kan het noodzakelijk zijn om de Amerikaanse rivierkreeften te verwijderen. Maar de dieren laten zich niet zo makkelijk wegvangen. Met fuiken worden meestal mannelijke rivierkreeften gevangen. In de broedperiode zijn de vrouwtjes een stuk schuwer en houden ze zich schuil in holen. Onder de staart dragen ze hun eitjes en jongen. De nieuwe generatie rivierkreeften groeit zo veilig op bij moeder.

Opkomst rivierkreeften

In Nederland komt van oorsprong één soort rivierkreeft voor: de Europese rivierkreeft. Sinds de tweede helft van de vorige eeuw zijn daar verschillende exoten bij gekomen, waarvan de rode Amerikaanse rivier de opvallendste is. De meeste soorten zijn i ngevoerd om op te eten, en vervolgens ergens in het wild uitgezet of ontsnapt. Veel van die nieuwe, invasieve soorten lijken zich razendsnel te verspreiden. Herken de verschillende soorten met de Zoekkaart rivierkreeften .

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.