Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ongekend aantal broedende lepelaars op Texel

  •  
10-05-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_108616.jpg

© lepelaar start

Staatsbosbeheer heeft tijdens tellingen aan de hand van luchtfoto’s geconstateerd dat er een ongekend groot aantal lepelaars broedt in het reservaat De Geul in het Nationaal Park Duinen van Texel. Er zijn zeker 230 broedparen geteld tegen 215 paren in 2004.
Vliegvlugge jongen
De broedparen variëren van vogels met bijna vliegvlugge jongen tot paren die nog maar net begonnen zijn. In natuurgebied De Muy broeden momenteel tien paartjes, vier meer dan verleden jaar. Op De Schorren schat Natuurmonumenten het aantal voorlopig op 60 paar. Bij elkaar broeden er op Texel dus al ongeveer 300 paar lepelaars, hetzelfde aantal als in 2004. De verwachting is dat dit aantal verder toeneemt. Met name op De Schorren want er komen nog steeds vogels terug uit Afrika. In De Geul hebben de eerste lepelaars al jongen. In 2004 broedden er in Nederland totaal 1671 lepelaars.
Uitkijkpunt
Lepelaars zijn op Texel goed te bekijken vanaf het uitkijkpunt aan de Mokweg. Het grootste deel van de in De Geul broedende lepelaars zit daar in de buurt. Aan- en afvliegende vogels, vooral ouders met voedsel zijn er goed te zien. De lepelaars zoeken voedsel in sloten op Texel en de Kop van Noord-Holland. In de sloten vangen ze vooral driedoornige stekelbaarsjes. Daarnaast gaan ze op het Wad op jacht naar garnalen.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.