Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ondiepe plasjes voor de geelbuikvuurpad

  •  
12-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
De geelbuikvuurpad is het zeldzaamste amfibie van Nederland en komt alleen in Zuid-Limburg voor, waaronder in het Geuldal. Voor deze kleine pad, met een opvallende  zwarte buik en fel gele vlekken, is dit een belangrijk gebied. Hij is namelijk voor een groot deel van het jaar in het water te vinden en afhankelijk van de plasjes in dit gebied.

Karrensporen en drinkpoelen

Zijn natuurlijke habitat zijn overstromingszones van heuvellandbeken en natte graslanden. Hij gebruikt het water, de beekjes, niet alleen als biotoop. De tijdelijke ondiepe plassen bij de beekjes gebruikt hij ook als voortplantingsplek. Dit heeft te maken met het feit dat zulke plekken vrij zijn van predatoren, zoals salamanders.

Deze tijdelijke ondiepe plasjes verdwenen uit het landschap. Er kwamen vervangende voortplantingsplekken zoals karrensporen, die zich vulden met water. Ook kaalgevreten drinkpoelen van vee en natte plekken in weilanden waren goede voortplantingswatertjes. Maar door schaalvergroting en intensief gebruik van het landschap verdwenen een voor een ook deze gebiedjes.
vuurbuikpad2

Zenderen van een geelbuikvuurpad

Om de geelbuikvuurpad te behouden en te beschermen is er een aantal geherintroduceerd en wordt er van alles gedaan om deze zwaar beschermde soort te behouden voor Nederland. Zo zijn er betonnen bakken geplaatst met water, die kunnen dienen als voorplantingswater. Verder werkt men aan het terugkrijgen van de dynamiek in de beekjes om op deze manier de voortplantingsbiotopen van deze zeldzame amfibie ook weer terugkrijgen. Niet alleen zorgt dit voor tijdelijke ondiepe watertjes, ook zorgen beken ervoor dat de geelbuikvuurpadden andere, nieuwe gebieden kunnen koloniseren.

Wij zijn samen met Ben Crombaghs in het Geuldal. Hij doet onderzoek naar het natuurlijke gedrag van de geelbuikvuurpad. Dit onderzoek gebeurt door het gebruik van zenders. Hij wil onder andere weten wat hun habitat is in de zomer en in de winter. Op deze manier kan het natuurbeheer worden aangepast en hopelijk daarmee de soort worden behouden en beschermd.

Dit fragment behoort tot de Vroege Vogels uitzending over het Geuldal. Uitzending is vrijdag 13 november 2020 om 19.50u op NPO 2!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.