Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onderzoekers ontwikkelen extra gezonde, paarse tomaten

  •  
27-10-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
854 keer bekeken
  •  
tomaat.jpg
Onderzoekers van het John Innes Centre in Engeland, hebben, ondersteund door onderzoekers van Plant Research International van Wageningen UR, extra gezonde, paarse tomaten ontwikkeld. Dat schrijven zij in Nature Biotechnology. De tomaten zijn met behulp van genetische modificatie voorzien van twee genen uit leeuwenbekje die nodig zijn om anthocyanen te maken. De tomaten bevatten daardoor anthocyanen, paarskleurige antioxidanten die we ook uit fruit kennen. De anthocyanen zijn een waardevolle aanvulling op de andere gezonde stoffen in tomaat, zoals lycopeen. Het onderzoek liet zien dat de nieuwe paarse tomaten inderdaad een extra bescherming bieden tegen de ontwikkeling van kanker.
De gemiddelde Nederlander eet te weinig groenten en fruit om goed gebruik te maken van de gezonde eigenschappen ervan. De nieuwe tomaten hebben daarom iets extra’s. Met het eten van de paarse tomaten krijg je immers niet alleen lycopeen binnen, maar ook anthocyanen. Beide zijn bekend als zogenoemde antioxidanten die een positieve werking hebben op de gezondheid van de mens.
Tomaten bevatten al stoffen die ons lichaam beschermen tegen ziektes, zoals lycopeen. Maar ze bevatten nog geen anthocyanen. Anthocyanen zijn rood-paarse kleurstoffen in vruchten zoals aardbeien, zwarte bessen en cranberry. Anthocyanen beschermen ons lichaam onder andere tegen hart- en vaatziektes en bepaalde vormen van kanker. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat de stoffen ook een ontstekingsremmende werking hebben.
De onderzoekers ontwikkelden tomaten waarin de erfelijke eigenschap voor de productie van anthocyanen in de vruchten tot uiting komt. De nieuwe tomaten hebben anthocyanen in de schil en het vruchtvlees. De tomaten zijn daardoor heel goed te herkennen aan hun diep-paarse kleur. Uit het onderzoek bleek, dat de nieuwe tomaten met een dubbele dosis antioxidanten, de gezondheid beschermen van bepaalde muizen, die van nature heel vatbaar zijn voor kanker.
Het onderzoek is gefinancierd door de EU, de BBSRC en Plant Research International

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.