Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onderzoekers adviseren stilleggen oliewinning Sachalin

  •  
17-02-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
Onafhankelijke onderzoekers adviseren de olie- en gaswinning in het leefgebied van de zeldzame grijze walvissen bij het eiland Sachalin stil te leggen. Verder onderzoek moet worden gedaan naar de risico's voor deze dieren in het gebied voor de Russische oostkust.
Het onderzoeksteam van de IUCN - World Conservation Union onderzocht op verzoek van de uitbater van het megaproject, Sakhalin Energy Investment Company (SEIC), de gevolgen voor de honderd grijze walvissen. Vorig jaar waarschuwde de Internationale Walviscommissie (IWC) dat de energiewinning de dieren met uitsterven bedreigt. Oliemaatschappij Shell heeft een meerderheidsbelang in SEIC.
Het rapport concludeert dat er te weinig informatie voorhanden is om de gevolgen van de energiewinning voor de walvissenpopulatie te bepalen. Als het niet mogelijk is om de winningsactiviteiten in het leefgebied stop te zetten, dan moeten de risico's voor de moeders en hun kalveren op de voedingsgronden tot het minimum worden beperkt, zo schrijven de onderzoekers. De zoogdieren leven van juni tot november voor de kust van Sachalin.
SEIC-directeur Ian Craig erkent de kwetsbaarheid van de populatie grijze walvissen. "We hebben er vertrouwen in dat we tot de risicomijdende aanpak kunnen komen die de onderzoekers hebben aangeraden."
De onderzoekers adviseren een alternatieve route voor de pijpleiding die de platformen in de Piltun-lagune verbindt met het vasteland. Door deze leiding zuidelijker van het voedingsgebied van de walvissen te leggen, lopen de bedreigde dieren minder risico.
Craig zei de alternatieve routes voor de pijpleidingen te zullen bekijken. De komende weken wordt in overleg met onder meer de Russische autoriteiten besloten over de definitieve route.
Shell heeft een meerderheidsbelang van 55 procent in het miljardenproject Sachalin II. De andere partners zijn de Japanse ondernemingen Mitsui en Mitsubishi. Voor het project werd in mei 2003 het groene licht gegeven. De investeringen bedragen inmiddels ruim 10 miljard dollar. Shell verwacht in 2007 met de productie van LNG (vloeibaar aardgas) te kunnen beginnen.
Het Wereld Natuur Fonds roept het energieconsortium op om de geplande bouw van een boorplatform en een pijpleiding bij Sachalin op te schorten totdat het voortbestaan van de populatie grijze walvissen is gegarandeerd. De energiewinning vormt een ernstige bedreiging voor het leefgebied van de dieren, aldus de organisatie.
(Bron: ANP)

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.