Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Onderzoek toont gruwelen Europese viskwekerijen

12 dec 2018
  •  
leestijd 2 minuten
vissen leed kwekerij ciwf

© Stikkende vissen, foto: Compassion in world farming

Dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming Nederland (CIWF) heeft een nieuw undercoveronderzoek naar het dierenleed in Europese viskwekerijen gepresenteerd. Het toont de erbarmelijke leefomstandigheden en de pijnlijke slacht van zeebaarzen, dorades en forellen in kwekerijen in Frankrijk en Griekenland. Na een kort leven sterven de dieren een vaak langzame, pijnlijke dood, zoals door verstikking, bevriezing of doordat ze bij bewustzijn worden opengesneden.
De gefilmde omstandigheden waaronder de vissen leven en sterven zijn standaard in de Europese visindustrie. De vissen worden door heel Europa verkocht. CIWF publiceert bij de beelden een uitgebreid rapport over de welzijnsproblemen bij de verschillende slachtmethodes van Europese kweekvissen. De organisatie roept alle EU landbouwministers op zo snel mogelijk te stoppen met de gruwelijke, onverdoofde slacht van vissen. Mensen in Nederland kunnen via de website van CIWF een e-mail naar landbouwminister Schouten sturen.
Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Het zou een groot schandaal zijn als iemand op zo’n gruwelijke wijze een varken of koe doodt. Waarom staan we toe dat dit met miljarden vissen jaarlijks gebeurt? Het is de hoogste tijd dat we vissen als dieren zien en hen goed behandelen.” De gefilmde omstandigheden waaronder de vissen leven en sterven zijn standaard in de Europese visindustrie. De vissen worden door heel Europa verkocht.

Vissen vogelvrij

Jaarlijks worden er in Europa ongeveer 500 miljoen tot 1,7 miljard kweekvissen gedood. Ook in Nederland worden er miljoenen vissen, vooral paling en meerval, gekweekt. Hoewel bekend is dat vissen pijn, stress en angst kunnen ervaren, bestaan er, behalve voor paling, geen regels ter bescherming van het welzijn bij het houden, vangen en doden van vissen. Vissen worden zelfs uitgesloten in het Besluit houders van dieren: zij hebben, in tegenstelling tot andere dieren, geen recht op verdoving voor de slacht.1 Enige uitzondering is de paling. Voor andere vissoorten bestaan er inmiddels ook verdovingsmethodes, maar die worden zeer weinig gebruikt.
Ook bij de huidige duurzaamheidskeurmerken, zoals MSC en ASC, wordt er geen extra rekening gehouden met welzijn en is onverdoofde, pijnlijke slacht gangbaar. Momenteel is het biologische keurmerk voor kweekvis het enige dat eisen stelt aan welzijn.

Nederlanders willen beter vissenwelzijn

Eerder dit jaar bleek uit een onderzoek dat een meerderheid van de Nederlanders (69 procent) vindt dat het welzijn van vissen beter beschermd moet worden. Ze zouden gemiddeld wel 20 procent meer willen betalen voor een visje dat een behoorlijk leven en een redelijk zachte dood heeft gehad voordat het op hun bord belandt.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar