Vroege Vogels

Onderzoek radioactiviteit op Slochtereiland

  •  
13-04-2006
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_113889.jpg
Rijkswaterstaat is donderdag begonnen met een onderzoek naar de aanwezigheid van radioactief materiaal op het Slochtereiland. Dit eiland ligt in het Noordhollands Kanaal in de nabijheid van Amsterdam. De metingen naar radioactiviteit maken onderdeel uit van een groot onderzoek naar verontreinigingen op en om het Slochtereiland.
De aanleiding van het radioactiviteitsonderzoek is de overeenkomst tussen gestort materiaal op het Slochtereiland en dat op de voormalige stortlocatie Ilperveld. Op die vervuilde natuurlocatie ten noorden van Amsterdam is in het verleden licht radioactief materiaal aangetroffen.
Medewerkers van Rijkswaterstaat, gekleed in saneringsoverall en met een vol gelaatsmasker op, meten ter plaatse of er straling is. Als er straling blijkt te zijn, nemen de onderzoekers bodemmonsters voor verdere bestudering in het laboratorium. Tijdens een vooronderzoek bleek dat er geen radioactiviteit in de waterbodem aanwezig is. Rijkswaterstaat acht daarom de kans klein dat er verhoogde straling op het eiland wordt aangetroffen.
Na de metingen naar radioactiviteit gaan onderzoekers de flora en fauna op het eiland inventariseren. Hiervoor brengen zij meerdere bezoeken aan het eiland, verspreid over enkele maanden. De gegevens uit deze natuurtoets gebruikt Rijkswaterstaat bij het saneringsonderzoek. In de tweede helft van 2007 moet de sanering van het eiland beginnen.
Het Slochtereiland en de omringende waterbodem zijn eigendom van Rijkswaterstaat. Het Noordhollands Kanaal is in 1995 overgedragen aan de provincie Noord-Holland met uitzondering van het eiland vanwege de vervuiling. Zodra de sanering gereed is, komt het eilandje ook in handen van de provincie.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.