Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onderzoek naar vogelgriep moet beter

  •  
01-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
griep.jpg

© Fotograaf: Lindaloes

Vogelbescherming vindt dat er geen goed onderzoek wordt gedaan naar de oorzaken en verspreiding van vogelgriep. In een brief aan staatssecretaris Van Dam dringt de Vogelbescherming aan op beter onderzoek om meer inzicht te krijgen in de verspreiding en ontwikkeling van vogelgriepvirussen.

Verspreiding virus

Afgelopen maanden werd Nederland flink getroffen door het vogelgriepvirus H5N8. Pluimveebedrijven moesten worden geruimd en ook duizenden wilde vogels zijn gestorven aan de griep. Als bron van besmetting zijn vooral de wilde vogels als schuldige aanwezen. De rol van wilde vogels in de verspreiding van de griep is niet uitgesloten maar het blijft onduidelijk waar deze wilde vogels het virus hebben opgelopen, volgens Vogelbescherming. Het is mogelijk dat wilde vogels het vogelgriepvirus hebben gekregen via de pluimveesector.

Monitoring verspreiding

Tijdens de recente uitbraak is gebleken dat het lastig is om de vogelsterfte goed in kaart te brengen. Vogelbescherming betreurt dat deze waardevolle informatie verloren is gegaan. Door degelijk wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijke verspreiding in de gehele pluimveesector en door wilde vogels kan er meer inzicht verkregen worden in de oorzaak en verspreiding van vogelgriepvirussen. Deze informatie is van belang voor de ontwikkeling van de pluimveesector, en voor de gezondheid van vogels en mensen. 

Meer over:

vogelgriep
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.