Vroege Vogels

Onderzoek naar verzanding Haringvliet verder uitgebreid

  •    •  
08-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
Haringvliet_pixabay

© Haringvliet - Bron Pixabay

Een coalitie van twaalf partijen, waaronder een aantal gemeenten en de provincie Zuid-Holland, gaat het vorig jaar gestarte onderzoek verlengen naar de gevolgen van de verzanding van de monding van het Haringvliet. De uitkomst van het eerste deel van het onderzoek leverde de wetenschap op dat het dichtslibben mogelijk negatieve gevolgen heeft voor recreatie, toerisme en de scheepvaart. De verzanding biedt ook kansen voor natuurbeleving en broedvogels.

Grootschalige verzanding

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat de grootschalige verzanding van het gebied doorzet in de toekomst. Dit heeft tot gevolg dat de kust zal aangroeien. Er kunnen nieuwe duinen en duinvalleien ontstaan. Zandbanken die nu nog permanent overstroomd zijn, komen meer aan de oppervlakte te liggen. De coalitie wil de komende tijd een gezamenlijke visie ontwikkelen voor het gebied.

Belangrijke keuzes

De uitkomsten bieden belangrijke informatie voor de toekomst van het kustgebied, zegt Lies van der Pol, wethouder in de gemeente Westvoorne "Nu we weten dat de verzanding doorzet, hebben we samen keuzes te maken voor dit gebied. Voor zowel de korte als de langere termijn." Naar verwachting zijn meer inspanningen nodig en lopen de kosten op om het Slijkgat, de waterverbinding tussen Stellendam en de Haringvlietsluizen, open te houden.

De verzanding is in gang gezet door de afsluiting in 1970 van het Haringvliet.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.