Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onderzoek naar verstoring Scholeksters

  •  
03-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
Scholeksters bekijken

© Bruno Ens van SOVON en Henk-Jan van der Kolk van NIOO-KNAW. Foto: Jesper Buursink

Verschillende organisaties hebben de handen ineen geslagen om een breed beeld te krijgen met welke verstoringsbronnen de natuur in de Waddenzee allemaal te maken heeft. Met name de scholeksters lijken het zwaar te hebben. 

Oog voor het Wad

MOCO is het Monitoring Consortium waarin verschillende organisaties, waaronder SOVON, zich verenigd hebben om na te gaan of en hoe vaarrecreatie invloed heeft op de natuur in het Waddengebied. Dit is onderdeel van het Actieplan Vaarrecreatie Waddenzee dat tot doel heeft de balans tussen natuur en recreatie te onderzoeken. Recent is over het eerste monitoringjaar gerapporteerd.
Voor het eerst is er nu een Waddenzee breed beeld van de vaarbewegingen in de Waddenzee die mogelijke verstoringsbronnen kunnen zijn. In het kader van deze monitoring is er ook vanuit Sovon begonnen met het monitoren van niet alleen de vogels, maar ook de potentiële verstoringsbronnen en de verstoringen die al of niet het gevolg zijn van die bronnen. Zowel tijdens de tellingen bij hoogwater, als tijdens laagwater met “ Oog voor het Wad ”. 

CHIRP en scholekster

In het onderzoeksproject CHIRP wordt o.a. door onderzoekers van het NIOO-KNAW gekeken naar de effecten van verstoring van gezenderde en ongezenderde scholeksters op Vlieland. Alle informatie die voorradig is wordt gebundeld, zoals vluchtbeweging en oefeningen van de Luchtmacht boven de Vliehors op Vlieland, vluchtbewegingen van de vogels en de verplaatsingen van boten in de Waddenzee. Middels de Waddenzee-brede monitoring van verstoringsbronnen kan een schatting gemaakt worden wat de verstoringen voor effect hebben op de scholekster populatie. En dat is weer belangrijk om de knelpunten in kaart te brengen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.