Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onderzoek naar vernieling dassenburchten

  •  
07-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
211 keer bekeken
  •  
das-groothoek

© Nieuwsgierige das. Fotograaf: Davidvdberg.

De politie in Drenthe doet onderzoek naar de moedwillige vernieling van meerdere dassenburchten. Zeker vier burchten zijn de afgelopen weken gesloopt, dichtgegooid met aarde en volgestopt met takken. In de buurt van dassenburchten is bovendien vergiftigd aas gevonden. Dat kan niet alleen gevaarlijk zijn voor dieren, maar ook voor mensen, waarschuwde de politie donderdag.

Verscherpte toezicht

De das is een beschermde diersoort. Burchten vernielen is dan ook wettelijk verboden. Samen met de provincie Drenthe hoopt de politie de daders te achterhalen. Intussen is verscherpt toezicht ingesteld in de buurt van dassenburchten om nieuwe vernielingen te voorkomen. Uit voorzorg maken de instanties de precieze plaats van de gesloopt burchten niet bekend. Ze houden het erop dat ze in het zuidwesten van Drenthe lagen.
De laatste tijd kwamen er al meer berichten binnen over de vernielingen van dassenburchten. Stichting Das&Boom gaf aan dat de sfeer richting dassen steeds grimmiger wordt. Een dassenburcht in Limburg is vorige week volgestort met gier. Dit is de reden dat Das&Boom een meldpunt heeft opgericht om alle dassenburchtverstoringen en ander dassenleed in beeld te krijgen. Das en Boom wil vanaf nu dassenburchten ook bewaken met camera's, zodat ze daders op heterdaad kunnen betrappen. Hiervoor is de stichting een crowdfunding begonnen. 
Gewonde-das-Bron--Das-en-boom

© Gewonde das. Bron: Das&Boom

 
Gewonde das. Bron: Das&Boom

Het kan anders

Das&Boom geeft aan dat het de hoogste tijd is om op een positieve manier te zoeken naar oplossingen om het samenleven van mensen en dassen in goede banen te leiden. De Zoogdiervereniging doet momenteel bijvoorbeeld onderzoek naar mogelijkheden, om de schade die dassen veroorzaken te minimaliseren. 
Bron: ANP en Das&Boom
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.