Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onderzoek naar verband klimaatverandering en overstromingen

  •  
20-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
overstroming hoog water klimaatverandering

© Bron Pixabay

Het KNMI onderzoekt samen met weerinstituten uit Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk het verband tussen de hevige regenval van vorige week, de overstromingen en klimaatverandering. Extreme regenbuien worden over het algemeen nog extremer door de opwarming van de aarde, maar lokale effecten kunnen de regen nog heviger of juist minder erg maken. Het onderzoek moet half augustus klaar zijn.

Het is bekend dat de wateroverlast in Duitsland, België en Nederland het gevolg was van een lagedrukgebied boven Duitsland. Vorige week dinsdag en woensdag viel daardoor in Zuid-Limburg ruim twee keer zo veel regen als de normale hoeveelheid neerslag in de hele maand juli. De grote hoeveelheid regen viel op een bodem die al verzadigd was door regen die daarvoor was gevallen. Onder meer Valkenburg aan de Geul had te kampen met ernstige overstromingen. In de Ardennen in België en in de Eifel in Duitsland waren de gevolgen nog heviger, met doden en gewonden.

Aan het onderzoek van het KNMI werken ook wetenschappers van de World Weather Attribution (WWA) mee. Deze internationale groep wetenschappers houdt zich al enkele jaren bezig met klimaatverandering en staat onder leiding van Jan van Oldenborgh van het KNMI en Friederike Otto van de Universiteit van Oxford. Hydrologen van de Universiteit van Utrecht en een Italiaans wetenschappelijk instituut kijken speciaal naar de overstromingen die het gevolg waren van de extreme regenval.

Bron: ANP

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.