Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onderzoek naar stromende zee als energiebron

  •  
22-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
stille_oceaan.jpg
Op diverse plekken langs de kust van Noord-Holland komen molens onder zee om te kijken hoe stromend zeewater kan worden gebruikt als duurzame energiebron. Europa, de rijksoverheid en de provincie Noord-Holland steken samen 3.2 miljoen euro in dit onderzoek, zo heeft die laatste donderdag bekendgemaakt.
Het onderzoek wordt gedaan door het Tidal Testing Centre. Het is de bedoeling dat er in zee grote getijstroomturbines worden geplaatst, die energie opwekken. Op die manier ontstaan er 'offshore' energiecentrales op open zee. Er komen dergelijke turbines bij onder meer Den Oever in de Kop van Noord-Holland en in het Marsdiep bij Texel.
Het onderzoek moet aansluiten bij de toekomstplannen voor de Afsluitdijk, dat een proeftuin moet worden voor duurzame energie. Het is nog onbekend wanneer het onderzoek klaar is.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.