Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Onderzoek naar puppy: is het een hond of wolf?

3 dec 2019
  •  
leestijd 1 minuut
Wolf_hond

© Pixabay

Wetenschappers onderzoeken een fossiele puppy van 18.000 jaar oud die mogelijk kan helpen de evolutie van de hond te achterhalen. Het beest lag begraven in een laag bevroren modder in het oosten van Siberië.

Dogor

De mannelijke pup, Dogor genoemd, werd anderhalf jaar geleden ontdekt door de lokale bevolking en is maandag gepresenteerd. De vacht, botten, tanden, kop, wimpers en snorharen zijn intact gebleven. Maar wetenschappers weten niet of het een wolf of een hond is.

Goed bewaard

Dave Stanton van het Centrum voor Paleogenetica in Stockholm laat tegen The New York Times weten dat daarvoor meer onderzoek nodig is. "Het lichaam is goed bewaard gebleven, wat zeldzaam is," zegt Stanton. "Het is het beste dat ik heb gezien."

Onduidelijkheid over oorsprong

Volgens sommige wetenschappers zijn honden ongeveer 15.000 jaar geleden voortgekomen uit een wolvensoort die uitgestorven is. Anderen suggereren dat honden eerder zijn geëvolueerd, mogelijk zo'n 30.000 jaar geleden of nog langer.

Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.