Biologe Nynke Osinga van de Zeehondencrèche Pieterburen is een onderzoek begonnen naar de explosieve groei van longworm bij zeehonden. In oktober bleek al een toename van het aantal zieke dieren. Sindsdien is het aantal nog verder gegroeid tot 218, terwijl in voorgaande jaren gemiddeld honderd dieren ziek werden van de worminfectie.
Longwormen zijn parasieten die een vernietigende werking hebben op de longen van de zeehond. Als er niet wordt ingegrepen, stikken de dieren op den duur. Volgens Osinga zijn de oorzaken complex, maar één ding is duidelijk: vervuiling van het leefmilieu speelt een belangrijke rol. ,,Verder gaan we kijken naar de klimaatverandering en de vissen die de zeehonden eten'', aldus Osinga.
De vervuiling van water leidt ertoe dat zeehonden minder natuurlijke weerstand hebben tegen de worminfectie, weet Osinga. Bovendien krijgen zeehonden steeds vroeger jongen. Voorheen was dat rond 1 juli, nu is dat een maand eerder. Na een maand te zijn gezoogd, gaan de jonge dieren zelf op zoek naar voedsel, waardoor de kans op het binnenkrijgen van ziekmakende larven toeneemt.
Eigenaresse Lenie 't Hart van de zeehondenopvang denkt dat de klimaatverandering invloed heeft op de groei van ziektegevallen. ,,Het is mogelijk dat de larven die longworm veroorzaken, zitten in vissen die eerder niet in deze wateren voorkwamen. Er komen steeds meer exoten in de Waddenzee doordat het water warmer wordt'', aldus 't Hart.