Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onderzoek naar gevolgen van toerisme op Zuidpool

  •  
30-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
267 keer bekeken
  •  
Koningspinguïn

Koningspinguïn op de Zuidpool

© Ruben Hein

Wetenschappers gaan onderzoeken wat de gevolgen zijn van het sterk toenemende toerisme op de Zuidpool. Er bestaan nog amper regels voor toeristische bezoeken aan het continent. Toerisme mag het fragiele ecosysteem in het ijskoude gebied niet verstoren, aldus de wetenschappers. Wageningen Universiteit, Universiteit Utrecht en twee Nieuw-Zeelandse universiteiten doen mee aan het onderzoek.

Voor mijnbouw of visserij op het continent bestaan al regels. Maar rond toerisme is nog heel weinig vastgelegd. Op Antarctica lopen op dit moment vier onderzoeken om het toerisme in harmonie te brengen met de bijzondere natuur.

Vakantiegangers

Nederlanders behoren tot de top tien van bezoekers aan Antarctica. In het jaar voor de coronapandemie uitbrak bezochten al ongeveer 75.000 toeristen de Zuidpool. Voor het komende seizoen worden meer dan 100.000 mensen verwacht. Naast Nederlanders is de Zuidpool ook erg in trek bij andere Noord-Europeanen en Amerikanen. Chinezen zijn sterk in opkomst, zeggen de onderzoekers. Al die toeristen arriveren op Antarctica met cruiseschepen of per vliegtuig.

De vakantiegangers komen om naar pinguïns te kijken, om te kajakken tussen ijsschotsen en te wandelen over eindeloze ijsvlakten. Wandelen mag alleen onder leiding van een gids, maar de gevolgen voor natuur, erfgoed en wetenschap zijn onduidelijk.

Het per ongeluk verstoren van een broedende vogel kan een heel broedseizoen laten mislukken. Als oeroud mos wordt vertrapt duurt het wel 25 jaar voor dat weer is aangegroeid, noemen de onderzoekers als voorbeelden.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.