Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Onderzoek naar dode vissen in Aa

26 aug 2016
  •  
leestijd 1 minuten
Dode-vissen-in-Aa
Maandag 22 augustus vonden medewerkers van waterschap Aa en Maas duizenden dode vissen in de Aa ten zuiden van Asten tot aan het Bedrijventerrein Zuid Oost Brabant ten zuiden van Helmond. Voor het weekend hopen ze alle dode vissen geruimd te hebben. Inmiddels zijn ook de eerste onderzoekresultaten binnen.
Tijdens het onderzoek naar de oorzaak van de vissterfte zijn twee afwijkingen aangetroffen:
  • Woensdagmiddag een zeer hoge waarden ammonium aan in de Voordeldonkse Broekloop in Asten, een zijtak van de Aa. Deze stof blijkt door regen van een bedrijfserf gespoeld te zijn en is in het oppervlaktewater terecht gekomen. Het lijkt geen opzet te zijn. Vrijdag zijn maatregelen bij het bedrijf genomen om verdere verspreiding te voorkomen. Dit betekent regenafvoer gedicht en de sloot afgedamd.
  • De waterzuivering liet volstrekt normale waarden zien in het lozingswater. Echter was de zuurstofwaarde hoger in de zuivering. Wat mogelijk kan duiden op een lozing in het rioolwater.
Het is vooralsnog niet 100% vast te stellen of één van deze vondsten, of een combinatie van beiden, tot de vissterfte heeft geleid. Het waterschap houdt de situatie nauwlettend in de gaten.
Bron: Waterschap Aa en Maas

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.