Vroege Vogels

Boerenzwaluwen onderzoeken in de stal

  •  
03-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Boerenzwaluw

© Rob Buiter

Vader en zoon Bil, uit het Friese Lippenhuizen delen een passie: vogelonderzoek. Zo doen Willem en Wender al jaren onderzoek naar de boerenzwaluwen in een aantal boerderijen bij hen in de buurt. Met kleurringetjes maken ze de vogels individueel herkenbaar, om vervolgens met kleine cameraatjes bij de nesten bij te houden wie het met wie doet over de verschillende jaren. 

Nestkeuze

Zo ontdekten ze dat mannetjes en vrouwtjes vaak bij hetzelfde nest terugkeren als waar ze het jaar daarvoor ook jongen hebben grootgebracht. Keert alleen het mannetje het volgend jaar terug, dan bezet die meestal ook het oude nest. Keert alleen een vrouwtje terug uit Afrika, dan belandt ze vaak in een ander nest.

Beeldonderzoek

Met kleine camera's leggen vader en zoon de zwaluwen vast. Zo komen ze meer te weten over de paartjes en over de jongen. De beelden worden gemaakt voor het onderzoek en de camera's zijn niet verstorend voor de vogels. 
Een van de boerderijen waar ze de zwaluwen volgen is het melkveebedrijf van Theunis Algra (l) uit Hemrik. Op deze foto ringt Wender (r) de jongen uit een van de vele nesten in de schuur van Algra. Fotograaf: Rob Buiter

Meer over:

boerenzwaluw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.