Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Onderzoek naar chemische stoffen uit plastic

29 mrt 2019
  •  
leestijd 1 minuut
plastic fles pixabay

© bron: pixabay

De Wageningen Universiteit gaat onderzoek doen naar de gezondheidsrisico’s van chemische stoffen die afkomstig zijn van microplastics, minuscule plasticdeeltjes. Het onderzoek maakt deel uit van vijftien onderzoeksprojecten naar het effect van deze microscopisch kleine plasticdeeltjes op ons lichaam.

Kleine stukjes plastic

Volgens de Wageningse onderzoekers is het waarschijnlijk dat er chemische stoffen vrijkomen bij het uiteenvallen van oude stukken plastic tot deze kleine stukjes plastic. Dat kunnen stoffen zijn die in het plastic zijn verwerkt, zoals weekmakers. De wetenschappers proberen erachter te komen of deze chemische stoffen vrijkomen in onze maag en darmen. Als dit zo is, willen ze weten wat het effect hiervan is op de darmwand.
,,Er zijn inmiddels meer dan genoeg aanwijzingen dat deze kleine plasticdeeltjes ook in onze voeding te vinden zijn. We weten nog weinig over het vrijkomen van chemische stoffen uit deze plastics in ons lichaam'', zegt onderzoeker Hans Bouwmeester.

Laboratoriummodel van de spijsvertering

Voor het onderzoek wordt een laboratoriummodel van de spijsvertering gebruikt. Daarmee wordt de vertering in de mond, maag en de darm nagebootst. Vervolgens kijken de onderzoekers of de vrijgekomen stoffen een schadelijk effect hebben op darmcellen. Als onderzoeksmateriaal gebruiken ze microplastics, afkomstig van fijngemalen plastic afval dat op het strand is aangespoeld of uit plastic flessen.
De eerste tussenresultaten van de vijftien onderzoeksprojecten worden op 3 oktober bekendgemaakt.
Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's