Onderzoek naar bestrijding Jacobskruiskruid
• 02-08-2006
• leestijd 1 minuten
Waterschap Rivierenland begint deze maand een onderzoek naar de effectieve bestrijding van het Jacobskruiskruid, een bloeiend onkruid dat bij consumptie dodelijk is voor mens en dier. Het onderzoek duurt twee jaar, omdat het gele Jacobskruiskruid een tweejarige plant is, zo heeft een woordvoerder van het schap dinsdag gezegd.
Het zeer giftige onkruid Jacobaea vulgaris is in zuidelijker Europese streken allang bekend. Jacobskruiskruid steekt echter pas sinds enkele jaren de kop op in Nederland. Natuurbeheerders denken dat het biologisch beheer van wegbermen en weilanden daar vooral de oorzaak van is.
Jacobskruiskruid gedijt met name goed op open zand- en kleigronden met veel licht en ruimte. Dijken raken derhalve bezaaid met de gele plant. Het waterschap gaat zes verschillende bestrijdingsmethodes uitproberen op speciale proefvelden. Ze gaan onder meer experimenteren met vroeg of laat inzaaien, maaien van weiden en met het spuiten met bestrijdingsmiddelen. Voorwaarde is uiteraard dat de dijkbegroeiing stevig blijft, aldus de woordvoerder van het schap.
Dit voorjaar maakten de provincies Gelderland, Groningen en Drenthe al bekend dat zij met landbouworganisaties en natuurbeheerders afspraken hadden gemaakt over de aanpak van het onkruid. Zo worden resten van afgemaaide planten bijvoorbeeld handmatig uit veevoer verwijderd. Ook moet elke weilandbeheerder de planten zoveel mogelijk rooien en vernietigen.
Bron: ANP