Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onderzoek naar bemesting en begrazing

18-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
NutNed

© Rob Buiter

'Nutnet' is een onderzoek in 25 landen naar effecten van begrazing en bemesting op de natuur. In dit ' Nutrient Network ' wordt op een even simpele als doeltreffende manier gekeken wat bijvoorbeeld de effecten zijn van de hoeveelheid stikstof die ongewild uit de lucht op de natuur neerdaalt. Voor Nederland doet het Nederlands Instituut voor Ecologie, het NIOO mee met een proefveld op de Veluwe.

Grote en kleine grazers

Op het proefveld zijn verschillende 'plots' uitgezet. De eenvoudigste zijn stukken grasland waar de helft wordt bemest en de andere helft niet. In een tweede deel worden met behulp van prikkeldraad de grootste grazers buiten het veld gehouden. Kleine grazers, maar bijvoorbeeld ook wilde zwijnen - in groten getale aanwezig op de Veluwe – kunnen daar nog wel bij de planten. In een derde plot worden alle grazers, groot en klein, buiten gehouden. In alle plots wordt de helft bemest en de andere helft niet.

Internationaal

'De kracht van dit onderzoek is de eenvoud van de experimenten', zegt post doctoraal onderzoeker dr. Judith Sitters van het NIOO. 'In 25 landen, letterlijk verspreid over alle continenten behalve Antarctica, worden dezelfde experimenten uitgevoerd. In Nederland is het misschien wel duidelijk wat de effecten zijn van de hoeveelheid stikstof die uit landbouw en verkeer op de natuur neerdaalt, maar in andere gebieden kunnen die effecten compleet anders zijn. Natuurlijk moet er ook werk gemaakt worden van het terugdringen van de stikstofuitstoot, maar tegelijk is het ook heel belangrijk om kennis te verzamelen over de precieze effecten van deze uitstoot.'
Meer informatie over het onderzoek staat op de internationale website van nutnet  en ook op de site van het NIOO
info nutnet

© NIOO

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.