Vroege Vogels

Onderzoek naar aangespoelde bruinvissen

  •  
24-01-2006
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bruinvis_04.jpg
Minister Veerman (Landbouw) laat Wageningen Marien onderzoeken waaraan de bruinvissen sterven die in steeds grotere aantallen aanspoelen op de Nederlandse kust. Dat zei een woordvoerster van het ministerie van Landbouw dinsdag.
De afgelopen twee jaar neemt het aantal aangespoelde bruinvissen in Nederland toe. Het ministerie beschikt niet over exacte cijfers over de groei. Feit is dat sinds enkele jaren meer bruinvissen in de Noordzee leven. De onderzoekers bekijken nu of deze grotere populatie simpelweg de verklaring is voor het groeiend aantal aangespoelde dieren of dat er een andere oorzaak is.
Wageningen Marien is vorig najaar ontstaan door samenwerking tussen onderzoeksbureau Alterra, TNO-Den Helder en het Rijksinstituut voor Visserij Onderzoek (RIVO).
Cijfers en gegevens over de bruinvissen en andere zeezoogdieren in de Nederlandse wateren worden op verscheidene plekken verzameld. Naturalis, het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), Alterra en de zeehondencrèche Pieterburen hebben daarom inmiddels een gedragscode afgesproken om kennis op dit gebied meer met elkaar te delen.
Het onderzoek staat volgens de woordvoerster los van het verzoek van de zeehondencrèche om een Rijksstudie naar de bruinvissterfte.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.