Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onderzoek milieueffecten diergeneesmiddelen

  •  
09-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
92a501d5ba.jpg
In tegenstelling tot medicijnen voor het menselijke lichaam, is er weinig bekend over de schadelijke effecten op de waterkwaliteit van diergeneesmiddelen. Reden voor onderzoeksinstituut CLM om deze risico's in kaart te brengen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van onder meer kennisinstituut van de waterschappen STOWA, de provincie Noord-Brabant en brancheorganisatie Vewin.
Medicijnresten  
In Nederland wordt het gebruik van diergeneesmiddelen niet centraal geregistreerd. Ook de verkoopcijfers van deze middelen zijn niet openbaar. Bovendien is er over de milieueffecten van medicijnresten in mest weinig bekend. Daardoor kunnen waterbeheerders de risico's moeilijk inschatten.
Oppervlaktewater
Restanten van diergeneesmiddelen komen via urine en mest van koeien en varkens uiteindelijk in het grond- en oppervlaktewater terecht. CLM gaat het gebruik van geneesmiddelen voor dieren inventariseren door in gesprek te gaan met onder meer veeartsen, dierenartsenpraktijken en brancheorganisaties.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.