Vroege Vogels

Eerste Kamer wil af van subsidies voor biomassa

  •  
13-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
uitstoot_05.jpg
Gisteren is er in de Eerste Kamer gestemd over een motie, ingediend door de Partij voor de Dieren, die subsidies voor biomassacentrales stevig zou moeten inperken. Een grote meerderheid van het senaat heeft hiermee ingestemd en hoopt hiermee "alle voorgenomen subsidies voor hout-bijstook in kolen-centrales op zo kort mogelijke termijn stop te zetten, in afwachting van het duurzaamheidskader van het PBL en het komende SER-advies over biomassa, en vaststelling van nadere regels in het parlement."

Hoe zat het ook alweer?

Eerder berichtten we: 

De 'duurzame' brandstof biomassa leidt tot meer uitstoot dan het vervuilende steenkool. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van het kabinet, waar het AD over bericht.

Elektriciteit opwekken door hout te verbranden in een biomassacentrale levert 20 procent meer stikstof, fijnstof en broeikasgas op dan stroom uit een kolencentrale.


Twee keer meer uitstoot dan bij aardgas

De verschillen met aardgas zijn nog groter. Zo levert het opwekken van warmte met biomassa (in de praktijk: het verbranden van hout) ongeveer twee keer zoveel stikstof op als het verbranden van gas, becijferde adviesbureau DNV GL in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Meer onderzoek


Omdat de zorgen toenemen over de effecten van biomassa op de luchtkwaliteit, de volksgezondheid en de natuur, pleitten het RIVM en de GGD eerder voor meer onderzoek. Het vervangen van kolen door biomassa in de grote kolencentrales leidt tot ongeveer 5 procent meer uitstoot, blijkt uit het nog niet gepubliceerde onderzoek.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

vanBoven
vanBoven30 okt. 2019 - 20:34

Oi ik ben een milieutrut maar we hebben een (Dichte) houtkachel om het huis mee te verwarmen. Stammetjes en pallets niets geverfd.

margo.dezeeuw@outlook.com
margo.dezeeuw@outlook.com30 okt. 2019 - 18:33

wie bedenkt het om hout te gaan verbranden, wat zeer vervuilend is voor de lucht, en dit biomassa te noemen, dan lijkt het gezond?, steeds worden mensen voor de gek gehouden, laat al de bomen staan en plant er zoveel mogelijk bij, we kunnen nog beter gas gaan importeren  uit het buitenland!

helma geheniau
helma geheniau30 okt. 2019 - 18:27

Jarenlang heeft Ned. in recordtempo haar aardgas verkocht en nu worden we ondeskundig en fout voorgelicht over het verbranden van hout onder het leugenachtige woord "bio"energie.Plotseling zijn er duizenden bomen in ons land "ziek", "oud" of "zwak" en worden - in óók recordtempo  - onze lokale en landschappelijk-fraaie bomen "noodzakelijk" gekapt om die leugencentrales te laten draaien. Import van bomen uit verweggiestan is daarbij nu al noodzakelijk.Het is onbegrijpelijk en misdadig dat dergelijke centrales zomaar zijn neergezet zonder gedegen en deskundig onderzoek.

EBC
EBC30 okt. 2019 - 15:55

Steenkool en aardgas hebben er miljoenen jaren over gedaan om gevormd te worden en liggen opgeslagen in de aardkorst. Door het verbranden van deze fossiele (brandstoffen) wordt de hoeveelheid beschikbare stikstof en kooldioxide in de atmosfeer verhoogt. De stikstof en kooldioxide in biomassa heeft een veel kortere kringloop. Snoeihout en hout van noodzakelijke kap heeft een kringloop van ongeveer 4 tot hooguit enkele honderden jaren, dit wordt in relatieve korte tijd weer vastgelegd in groei van gewassen. Waarbij je je ook moet afvragen hoeveel energie het straks weer gaat kosten op de kooldioxide en stikstof uit de lucht of verbrandingsgassen uit fossiele brandstoffen weer vast te leggen. Is hier in het onderzoek rekening mee gehouden?De weegschaal kan dan wel eens naar de andere kant doorslaan. Natuurlijk moet je geen hout gaan kappen met het doel op grote schaal energie op te gaan wekken. Maar lokaal kan hout mogelijk wel degelijk een verantwoorde aanvulling zijn op  de energie voorziening.

rob dubbeld
rob dubbeld30 okt. 2019 - 15:06

Is al tig jaren bekend bij ingewijden, maar de hout en Kachellobby is overmatig actief en belemmert hiermede de aanpak van gemeenten vanwege de belabberde regelgeving ! Gewoon een stookverbod opleggen van alle houtstook , dus ook open haarden en vuilproducerende pelletkachels!

schilderes
schilderes30 okt. 2019 - 14:44

Natuurlijk! Wat is kolen meer dan zeer oude samengedrukte bomen?En wat kost meer tijd? Het laten groeien van een boom van 20 cm. stamdoorsnede - of het verbranden van hetzelfde formaat boom?We moeten juist zuinig zijn op onze bomen van de hele Aarde.Het verbranden van bomen is een misdaad.De oplossing van veel van onze problemen is soberheid. Niet zo veel ge- of verbruiken dus.

MarianClaasen
MarianClaasen30 okt. 2019 - 10:10

Kappen met die waanzin!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.