© Fotograaf: Anja Kok
De teruggang van insecten ervaar ik ook bij mij in de buurt langs de Voorste- en Esschestroom in Oisterwijk. Als macrofotograaf kom ik daar al een tiental jaren en elk jaar zijn er steeds minder insecten om te fotograferen. Ik weet nu ook de oorzaak. Langs de Stroom groeit riet en dat overwoekert het land naast de stroom elk jaar steeds meer en meer. Op de grond waar voorheen prachtige bloemen stonden heeft het riet de flora vernietigd. Riet is goed langs het water, maar niet op landerijen, paden en gebied waar een prima biodiversiteit is aan planten en bloemen, wat vernietigd word door riet. Hierdoor zijn er geen insecten meer en ook niet veel waterjuffers want die vinden niet veel voedsel zo. Best wel treurig en zorgwekkend om deze gebieden te zien verdwijnen door meters hoog riet. Groetjes Els Oomis
Zou deze teruggang ook te maken kunnen hebben met de zachte en natte winters die we al jaren achtereen in West-Europa meemaken?Een zachte natte winter laat eitjes en poppen beschimmelen. Overwinterende imago's treft mogelijk een zelfde lot. groet, Jeroen
Wanneer je de grens overgaat naar Duitsland valt het op dat er meteen veel meer bloeiende planten zijn te vinden, dat er meer relatief ongebruikte stukjes grond zijn, dat de natuurgebieden aaneengesloten groter lijken... Daar gaat de biodiversiteit nu onderzocht hard achteruit. In ons veel intensiever gebruikte land zal dat zeker niet minder zijn. Hopelijk schieten goedbedoelende organisaties nu niet weer in uitzaaikramp. Zo gauw er geroepen wordt dat het slecht gaat met de bijen, moeten er bijenplanten gezaaid worden of nog erger, iedereen moet bijen gaan houden. Wanneer de vlinders het minder goed gaat dan moeten er vlinderplanten gezaaid worden, wanneer de vogels het moeilijk hebben moeten er voedselbossen geplant worden. Bijna altijd gaan mensen dan exotische planten, bomen en struiken aanplanten of uitzaaien. Wat totaal geen zin heeft want wilde fauna herkent dat niet of nauwelijks op een paar opportunisten of generalisten na. De grootste achteruitgang in de insectenwereld blijkt van de algemene soorten soorten te zijn. Die gewone wilde, inheemse planten nodig hebben. De planten die veel mensen onkruid noemen. En dan niet de wilde planten uit het rivierengebied in Drenthe uitzaaien, of de kustparnassia in Gelderland, of de kweekvariant van veldsalie in de binnenduinrand. Maar het areaal wilde planten vergroten door aangepast maaien (minder en gefaseerd maaien vooral) en verbindingszones, heggen, houtwallen en dergelijke niet meer weghalen of fout beheren. Iets wat nog steeds dagelijkse praktijk is. En laat de bijenmengsels en vlindermengsels bij het tuincentrum staan. Daar doe je meer kwaad dan goed mee.
Het lijkt me nogal duidelijk dat het enorme gebruik van insecticiden hiervoor verantwoordelijk voor is. Verschillende voor de hand liggende zaken duiden hierop. In plaats van nog maar weer eens een onderzoek dat jaren gaat duren is het van belang om sneller te reageren.
Helemaal mee eens. Voeg daar alle lucht-, water- en landvervuiling én het grote verlies aan leefruimte (wilde bloemen, waardeplanten etc etc) voor insecten toe, en dan wordt het bijna een wonder dat er nog insecten zijn.
Inderdaad. Aanvullend onderzoek is de standaard reflex. En dat moet natuurlijk ook worden gedaan! Maar zijn er inmiddels niet voldoende aanwijzingen dat de “collateral damage” van de gangbare landbouw en veeteelt de grenzen ruimschoots heeft overschreden?
Paul, gegroet vanuit Belgie: je hebt meer dan een punt. Aanvullend onderzoek als een standaardreflex om niets moeten te doen.
Helemaal mee eens. Iedereen kan toch zien dat er in NL erg weinig biodiversiteit is overgebleven. Niet alleen door pesticiden maar ook door de keuze om zoveel mogelijk akkerbouwgrond te claimen. Wat zou het landschap opfleuren als er stroken wilde flora langs de akkerranden kunnen komen. Met 5 meter breedte maak je al een verschil.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.