Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De onderwaterwereld is een kakofonie van geluiden

  •  
25-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1035 keer bekeken
  •  

Een langsdenderende vrachtwagen, een scheepsschroef die door het water maalt, maar ook het bubbelen van waterplanten of het tjirpen van een waterwants: onder water kan het net als daarboven een kakofonie zijn van geluiden. Promovendus Kees te Velde onderzoekt aan de universiteit van Leiden wat het effect is van al die geluiden op het gedrag van vissen.

Akoestisch onderwaterlandschap

Te Velde probeert zogezegd 'het akoestisch onderwaterlandschap' in beeld te brengen. "We meten eerst op enkele rustige plekken in het Valleikanaal wat je allemaal hoort, en vervolgens ook wat verder stroomafwaarts, op de Eem, hoe de stad Amersfoort onder water klinkt."

Kees te Velde, aquatisch bioloog Universiteit Leiden

Kees te Velde, aquatisch bioloog Universiteit Leiden

© Rob Buiter

Herrie of baken?

Te Velde denkt dat vissen geluiden op verschillende manieren kunnen gebruiken of er last van kunnen hebben. "Sowieso kunnen vissen heel goed horen! Een kabbelend beekje dat een rivier instroomt, kan voor trekkende vissen op die manier een soort baken zijn om te weten 'hier ben ik dus'. Tegelijk kan een brug waar 24/7 vrachtwagens over denderen ook een geluidsbarrière vormen, waar ze niet graag langstrekken." Te Velde hoopt die verschillende effecten te ontrafelen.

Onderzoek op de Eem / Valleikanaal

Kees te Velde, aquatisch bioloog Universiteit Leiden

© Rob Buiter

Lawaaiige wants

Ondertussen zijn er ook veel onderwaterdieren die een beste bak herrie kunnen maken. Het dier dat gerelateerd aan zijn grootte het hardste geluid kan maken is een wants. Het vijverdwergduikertje van maar een halve cm groot, kan nota bene met zijn penis 99 dB aan geluid produceren!

Meer over:

geluid, onderwater
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Han Gerlings
Han Gerlings27 feb. 2022 - 13:40

Wat een interessant item met aquatische bioloog Kees te Velde met geluidsonderzoek Valleikanaal. Ik wil graag zijn mailadres of telefoonnummer. Ik ben oprichter van Waterlijn-rondvaarten in Amersfoort en ben benieuwd naar resultaten van zijn onderzoek. Wil ook graag weten of Kees denkt aan gevolgen van de migratierivier in de Afsluitdijk. Vissen trekken IJsselmeer op en via Eem en Valleikanaal de Gelderse Vallei in om te paaien? Wat gebeurt er onder ht water van onze rondvaartboten.? Bedankt voor het interessante bericht, help mij svp op weg naar Kees! Vriendelijke groeten Han Gerlings, tel. 033 4799 412

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.