Vroege Vogels

'Onderonsje' Arctische landen over toekomst ijsbeer

  •  
19-03-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
177 keer bekeken
  •  
noordpool.jpg
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is totaal onverwacht uitgesloten van deelname aan een conferentie over een verdrag dat de ijsbeer moet beschermen. Het verdrag moet de laatste afspraken, daterend uit 1973, vervangen. Eerder was het WNF uitgenodigd en gevraagd een plan op te stellen om de soort te redden. De vijf Arctische landen die ijsberenpopulaties op hun grondgebied hebben, hebben vandaag bekend gemaakt zonder de natuurbeschermingsorganisatie achter gesloten deuren te zullen vergaderen. Gastland Noorwegen heeft laten weten deze stap te betreuren.
De top over de ijsbeer in het Noorse Tromsø, is uitermate belangrijk voor een structureel plan om de toekomst van de ijsbeer als soort veilig te stellen. Aanpassing van het 36 jaar oude ‘Polar bear Agreement’ is hard nodig, gelet op de veranderde omstandigheden. Het WNF had een strategisch document opgesteld, waarin de verschillende bedreigingen voor de soort waren geïnventariseerd, met aanbevelingen om die het hoofd te kunnen bieden. Dat document werd – eveneens totaal onverwacht – niet geaccepteerd als stuk dat bij de conferentie ter tafel zou komen.
Verband met klimaatverandering
Het WNF legt in zijn strategisch plan een duidelijke link tussen klimaatverandering en het verminderen van het leefgebied van de ijsbeer. Andere bedreigende factoren zijn de toenemende scheepvaart (door de afname van ijs) en de exploitatie van olie- en gasvoorraden in het poolgebied. Ook de aanwezigheid van toxische stoffen (met name dioxines) in de zeer korte en daarmee kwetsbare voedselketen in het poolgebied, bedreigt de diersoorten op de Noordpool.
Johan van de Gronden, algemeen directeur van het WNF: “Het is goed mogelijk dat sommige regeringen die in Tromsø aan tafel zitten, liever niet willen horen dat maatregelen om de ijsbeer te redden hand in hand gaan met maatregelen tegen klimaatverandering. Een verdrag waarin dat wordt vastgelegd, verplicht hen namelijk tot een nadrukkelijk klimaatbeleid.”
WNF blijft bij conferentie
De onderhandelingsdelegatie van het Wereld Natuur Fonds blijft aanwezig in Tromsø en zal iedere mogelijkheid aangrijpen om de deelnemers aan de conferentie te overtuigen van de noodzaak om het leefgebied van de ijsbeer te beschermen.
Er leven naar schatting nog tussen de 20.000 en 25.000 ijsberen, verdeeld over populaties in Canada, VS, Rusland, Noorwegen (Spitsbergen) en Denemarken (Groenland).
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.