Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ondernemers mikken op duurzaamheidsakkoord

  •  
22-05-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_258851.jpg
Ondernemend Nederland wil met het kabinet een 'duurzaamheidsakkoord' sluiten om gezamenlijk de klimaat- en energiedoelstellingen uit het regeerakkoord te bereiken.
,,It takes two to tango'', benadrukte voorzitter Loek Hermans van MKB Nederland dinsdag. ,,Een beleid van gebods- en verbodsbepalingen en heffingen is gedoemd te mislukken.''
Hermans heeft het plan samen met zijn collega's van VNO-NCW en LTO Nederland overhandigd aan minister Jacqueline Cramer (VROM). Ook minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) zou het krijgen, maar zij was verhinderd. Beide bewindsvrouwen zijn verantwoordelijk voor het programma Schoon en Zuinig, een uitwerking van de ambities van het kabinet om bijvoorbeeld de uitstoot van het broeikasgas CO2 in 2020 met 30 procent te verminderen en jaarlijks 2 procent op het energieverbruik te besparen.
In de brochure 'Nederland gidsland? Als het maar slim gebeurt!' presenteert het bedrijfsleven allerlei initiatieven en projecten daartoe. Maar er is geen sprake van een kant en klaar recept, heet het. VNO-NCW-voorman Bernard Wientjes sprak van een begin van een onderhandelingsproces dat hopelijk in juli leidt tot het duurzaamheidsakkoord.
Daarin moeten concrete afspraken staan over een innovatiestrategie. Wientjes ging prat op de voortrekkersrol die Nederland al speelt als het gaat om bijvoorbeeld energiebesparing. Hij koppelde dat aan innovatiesubsidies als tegenprestatie.
Hermans had het daarnaast over subsidies voor modernisering voor het uitgebreide dieselwagenpark van bedrijven.
Daarnaast moet er een regieorgaan komen voor de continuiteit en vaart in die vernieuwing. Wientjes sprak van een soort makelaarsfunctie. Hij mikt als leden op ,zware' mensen uit het bedrijfsleven met expertise. Over de precieze taken moet nog onderhandeld worden, maar volgens de werkgeversvoorman blijft de verantwoordelijkheid voor het verdelen van subsidies bij kabinet en parlement.
Stichting Natuur en Milieu prijst de steun van het bedrijfsleven aan de reductiedoelstelling van 30 procent, maar vindt het slecht voor Nederland dat de ondernemers dat willen bereiken door emissiereducties in ontwikkelingslanden. Kritiek is er ook op de vraag om subsidies voor onder meer CO2-opslag bij kolencentrales: ,,VNO-NCW schuift klimaatkosten af op burgers.''
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor