Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Onderdanige honden

27 aug 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Beagle.jpg
Twee beagles staan vol agressie tegenover elkaar. De ene laat zijn tanden zien en de ander kijkt de eerste hond strak aan. Op het eerste gezicht kan je hier niet uit afleiden welke van de twee dominant is. Als je let op signalen van onderdanig gedrag, wat je terugziet in de houding, dan kan dat wel. Dat blijkt uit onderzoek van gedragsbioloog Joanne van der Borg. Ze schrijft er deze week over in het gezaghebbende tijdschrift Plos One
Volgens Van der Borg wordt de positie in een groep bepaald door het onderdanige gedrag tussen de honden. En dat terwijl veel hondeneigenaren en hondentrainers er vanuit gaan dat agressie de belangrijkste rol speelt. Uit de studie blijkt dat agressie door ranghogere naar ranglagere honden wordt geuit, maar ook in omgekeerde richting van lager geplaatste naar hoger geplaatste honden.
Joanne van der Borg is gedragsbioloog en gespecialiseerd in het gedrag van honden. Haar speciale belangstelling gaat uit naar probleemhonden en hun relatie met mensen.
Onderdanig gedrag van honden is goed te zien in dit filmpje . En in deze .
Foto: Jonatan de Geest

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar