Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ondanks milde winter minder grazers

  •  
17-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Grazers.jpg

© Fotograaf: Photowalker

Van een echte winter was de afgelopen maanden nauwelijks sprake. Discussies over bijvoeren zijn er dan ook nauwelijks geweest. En hoewel er in de gebieden waar FREE Nature actief is voldoende voedsel aanwezig was, is het aantal grazers toch afgenomen. Dit komt onder meer door de strenge winter van 2012 / 2013.
In de gebieden waar FREE Nature actief is geldt dat er een zorgplicht is voor het individuele dier. Voor elke winter wordt per gebied een planning gemaakt hoeveel dieren er kunnen overleven. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de ervaringen van de afgelopen jaren. De afgelopen jaren heeft elke winter wel een goede vorstperiode gehad. De winter van 2012 / 2013 duurde erg lang met (nacht)vorst tot aan begin april. De gemaakte planningen worden vervolgens in de loop van het najaar en de winter gerealiseerd. Op een enkele uitzondering na, zijn alle vangacties en verplaatsingen inmiddels uitgevoerd. Zo is bijvoorbeeld de dichtheid aan grazers in de Geldersche Poort en de Beuningse Uiterwaarden flink omlaag gegaan.
Binnen FREE Nature is de afgelopen jaren al sprake van een lichte afname van het aantal koniks. Opvallend is nu ook dat er voor het eerst sprake is van een afname van het aantal runderen. Dit terwijl het aantal gebieden en de begraasbaar oppervlakte zo goed als gelijk is gebleven. Overtollige dieren worden verplaatst naar gebieden elders in binnen- of buitenland, of worden geslacht en verkocht als wildernisvlees.
Tekst: Roeland Vermeulen, FREE Nature
Lees verder op Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.