Er zijn soorten amfibieën, reptielen, vissen en insecten bekend waar de vrouwtjes zich van kunnen voortplanten zonder dat daar een mannetje of überhaupt seks aan te pas komt. Toch zullen deze soorten de voorkeur geven aan de ’normale’ manier van voortplanten in plaats van het ‘klonen’, zeggen van het Okinawa Institute of Science and Technology (OIST) The Science of Nature.
Seks is gezond
Deze soorten kunnen hun aantallen snel vermeerderen onder zware omstandigheden als de mannetjes niet kunnen voldoen aan de vraag om een populatie in stand te houden. Gevolg is dat sommige van deze populaties nu vrijwel compleet uit gekloonde vrouwtjes bestaan. Toch blijkt de ‘natuurlijke’ manier van voortplanten te zorgen voor het hoogste aantal gezonde nakomelingen, ontdekte het OIST na een experiment met de kleine brandmier (
Wasmannia auropunctata
).
Succesvol klonen
De onderzoekers zetten twee populaties naast elkaar. Eentje plantte zich voort op de traditionele manier, terwijl de andere vooral vrouwtjes waren die zichzelf kloonden. Opvallend: in beide populaties leven mannetjes. De onderzoekers zagen dat in de kolonie waar de mannetjes seks hadden met de koningin 100% van de eitjes uitkwamen. In de populatie waar de koningin een onbevlekte ontvangenis had, kwamen veel eitjes niet voorbij de embryonale fase.
Zonder mannetje paren
Een andere onderzochte soort, de woestijnrenhagedis (
Aspidoscelis uniparens
) uit Mexico, bestaat tegenwoordig alleen nog maar uit vrouwtjes, als gevolg van het zichzelf doorklonen van vrouwtjes. Toch gaat er voor het leggen van een eieren een soort nepseks tussen twee vrouwtjes aan vooraf. Dit is volgens de onderzoekers van het OIST een teken dat natuurlijke instincten evolutionair vastgelegd zijn.