Vroege Vogels

Onbekende zoetwatervis duikt op uit diepte

  •    •  
14-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
n_irak
Wetenschappers hebben in het noorden van Irak bij toeval een tot dusver onbekende zoetwatervis ontdekt. Het gaat om een ongeveer 8 centimeter lange, blinde modderkruiper die op grote diepte in ondergrondse waterbekkens leeft. Door hevige regenval en overstromingen in het bergachtige gebied van Koerdistan kwamen verrassend exemplaren bovendrijven.
De meeste vielen ten prooi aan vogels maar de Iraakse bioloog Korsh Ararat kon een paar van de kleurloze visjes, zonder ogen en schubben, redden. Hij stuurde die voor onder meer DNA-onderzoek naar Duitsland. Daar bleek het inderdaad om een nieuwe soort te gaan, die de naam Eidinemacheilus proudlovei kreeg.
De Berlijnse specialist Jörg Freyhof vermoedt dat de 'aangespoelde' Koerdische modderkruiper bacteriekolonies afgraast op de wanden van spelonken diep onder de grond. Over de leefomstandigheden van het koudbloedige dier wordt mogelijk nooit iets bekend door de onbereikbaarheid van de grotten. De plek waar ze plotseling aan het oppervlak kwamen, is allang weer drooggevallen. De nu gedane vondst wordt beschreven in het vakblad Zootaxa.
Bron: ANP

Meer over:

irak, modderkruiper
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.