Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Onbekende zoetwatervis duikt op uit diepte

14 okt 2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
n_irak
Wetenschappers hebben in het noorden van Irak bij toeval een tot dusver onbekende zoetwatervis ontdekt. Het gaat om een ongeveer 8 centimeter lange, blinde modderkruiper die op grote diepte in ondergrondse waterbekkens leeft. Door hevige regenval en overstromingen in het bergachtige gebied van Koerdistan kwamen verrassend exemplaren bovendrijven.
De meeste vielen ten prooi aan vogels maar de Iraakse bioloog Korsh Ararat kon een paar van de kleurloze visjes, zonder ogen en schubben, redden. Hij stuurde die voor onder meer DNA-onderzoek naar Duitsland. Daar bleek het inderdaad om een nieuwe soort te gaan, die de naam Eidinemacheilus proudlovei kreeg.
De Berlijnse specialist Jörg Freyhof vermoedt dat de 'aangespoelde' Koerdische modderkruiper bacteriekolonies afgraast op de wanden van spelonken diep onder de grond. Over de leefomstandigheden van het koudbloedige dier wordt mogelijk nooit iets bekend door de onbereikbaarheid van de grotten. De plek waar ze plotseling aan het oppervlak kwamen, is allang weer drooggevallen. De nu gedane vondst wordt beschreven in het vakblad Zootaxa.
Bron: ANP

Meer over:

irak, modderkruiper

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar