Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Omwonenden Tata Steel eisen schone lucht

  •    •  
22-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
112 keer bekeken
  •  
Greenpeace Tata Steel

Een groep van zo’n 150 demonstranten verzamelden zich zondagmiddag om mee te doen aan de wandeling: 'Samen voor schone lucht'. De deelnemers vertrokken rond 13.30 uur vanaf een verzamelplek in IJmuiden richting het hoofdkantoor van Tata Steel Nederland.

Rond 15.15 arriveerde de lopers bij het hoofdkantoor. Kort daarvoor klommen Greenpeace demonstranten op een toren van de staalproducent en hingen een spandoek op met de tekst: 'Tata Steel, we zijn er ziek van'. Onder anderen de directeur van het Longfonds Károly Illy en milieuonderzoeker Thomas Goorden hielden een toespraak.

Omwonenden uiten  zorgen

De actie werd georganiseerd door omwonendenorganisaties en Greenpeace. De deelnemers droegen tijdens de wandeling ruim duizend boodschappen mee op blauwe, gele en groene aan elkaar geknoopte linten van bezorgde mensen die in de buurt van de staalproducent wonen. "Ik ga mijn toekomstige kinderen niet in IJmuiden opvoeden, omdat ik bang ben voor hun gezondheid", luidde een van de boodschappen.

De linten werden bij de staalfabriek in ontvangst genomen door Sanne Walvisch van de lokale organisatie FrisseWind.nu. Zij overhandigt de boodschappen binnenkort aan demissionair economieminister Micky Adriaansens. De bewindsvrouw onderhandelt namens de regering met de producent over vergroening van de staalfabriek.

Reactie Tata Steel op doelstelling

Tata Steel liet weten zowel de zorgen van de demonstranten als hetzelfde doel en belang te delen: "een gezondere en schonere leefomgeving". Volgens de staalproducent is de uitstoot al afgenomen en zal deze verder afnemen. "Iedereen - ook Tata Steel en onze medewerkers - is erbij gebaat dat er sneller op een schonere, groenere en meer circulaire manier staal in de IJmond gemaakt gaat worden. De gezondheid van omwonenden, de zorg om de natuur en het klimaat, een duurzamere staalproductie in de IJmond en de bredere welvaart in Nederland, staan naast elkaar."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.