Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Omwonende met inspraak heeft minder last van windmolens

29 okt 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
energy-2181904_1920

Omwonenden van windmolens zeggen minder hinder ervan te ervaren als ze zelf betrokken zijn geweest bij de plaatsing ervan. Als ze de kans krijgen om mee te denken over de plek en de "balans tussen kosten en baten", rapporteren ze minder overlast. Die conclusie trekt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een literatuurstudie.

Gezondheidseffecten

Het instituut bekeek op verzoek van het Zwitserse Federale Milieubureau de wetenschappelijke literatuur die de afgelopen drie jaar is verschenen over het effect van windmolens op de gezondheid. Een van de conclusies is dat het geluid hinder oplevert. Dat verband is rechttoe, rechtaan: hoe meer decibels omwonenden horen, des te meer hinder ervaren ze. Zogeheten laagfrequent geluid leidt volgens de geraadpleegde onderzoeken niet tot meer hinder dan 'gewoon' geluid. Ook de schaduw van de molens, de beweging en de lampjes die erop staan om het luchtverkeer te waarschuwen kunnen ergernis veroorzaken.

Over mogelijke gezondheidseffecten is het onderzoek "niet eenduidig", aldus het RIVM. Het lijkt er volgens de huidige stand van het onderzoek op dat niet het geluidsniveau zelf, maar het niveau van ergernis dat mensen ervaren een bepalende factor is. Mensen die negatief zijn over windmolens, bijvoorbeeld omdat ze vinden dat die een inbreuk op hun privacy vormen of omdat ze de molens zien als aantasting van hun leefomgeving, storen zich een stuk meer dan mensen die positief over windmolens denken.

Minder irritaties

Voorstanders, onder wie mensen die zelf profiteren van de opbrengst, ervaren minder irritaties. Mensen die zich storen aan windmolens, rapporteren op hun beurt ook vaker andere problemen die ze wijten aan windmolens, zoals slaapproblemen.

"Het is daarom belangrijk zorgen van omwonenden serieus te nemen en hen te betrekken bij het planningsproces en de plaatsing van windturbines", concludeert het RIVM.

Bron: ANP

Meer over:

windmolens

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema29 okt 2020 - 13:33

goede info is zeer belangrijk net als windenergie